• Majstrovstvá Nitrianskeho kraja v šachu
          • Majstrovstvá Nitrianskeho kraja v šachu

          • Dňa 8.12.2022 sa v Centre voľného času Domino v Nitre konali Majstrovstvá Nitrianskeho kraja v šachu. O titul bojovalo 87 šachistov a šachistiek, ktorí patria k najlepším v siedmich okresoch Nitrianskeho kraja.

            Našu školu v nich reprezentoval Danijil Sporysh.žiak 9.b triedy. V kategórii základné školy - chlapci sa spomedzi 28 šachistov umiestnil na výbornom 8.mieste. Danijilovi srdečne blahoželáme a prajeme mu veľa úspechov v ďalších šachových súťažiach.

        • Koľko lásky 2022
          • Koľko lásky 2022

          • Počas kalendárneho roka sa zúčastňujeme rôznych dobročinných a charitatívnych akcií. V predvianočnom období sa už piaty rok konala zbierka Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Jej cieľom je potešiť seniorov na Slovensku malým darčekom, ktorý je pre mnohých jediným v období Vianoc. Žiaci, učitelia a priatelia Pribinky sa aktívne zúčastnili tohto projektu a s láskou naplnili symbolických 22 krabíc, ktoré sme 5.12.2022 odovzdali kontaktnej osobe v našom regióne. Veríme, že sa nám spoločne podarilo potešiť pre nás neznámych ľudí a vyčariť im úsmev na tvári. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na tejto milej aktivite.

                                                                                                                                           Mgr. Andrea Pinterová

        • Hovorme o jedle na „Pribinke“
          • Hovorme o jedle na „Pribinke“

          •     Už desiaty rok sa konala výtvarno–literárna súťaž HOVORME O JEDLE, ktorá žiakom pripomína, aké je dôležité starať sa o pôdu a zaujímať sa o to, čo na nej vyrastie. Je dôležité vedieť, čo jeme, odkiaľ jedlo pochádza a starať sa tak o naše zdravie.

            Tohto roku sa do akcie Hovorme o jedle zapojilo 559 základných škôl z celého Slovenska.

            Tí najlepší žiaci aj učitelia, si v utorok 29. 11 2022   prevzali ceny v luxusnom bratislavskom hoteli Carlton za svoje názory na dôležitosť jedla v ľudskom živote. Deti po prvý raz uvideli naživo ľudí, ktorí sa zaoberajú potravinami aj pôdou-ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana či predsedu poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emila Macha alebo šéfa štátneho potravinového dozoru Jozefa Bíreša. Práve p. Bíreš odovzdal nášmu žiakovi z III.A triedy Armandovi Juniorovi Benčekovi   cenu za víťaznú výtvarnú prácu.

            Ďakujeme za reprezentáciu školy a srdečne   blahoželáme.

                                                                                           Mgr. Marta Košútová

        • Exkurzia Viedeň
          • Exkurzia Viedeň

          • Dňa 25. 11. 2022 sa žiaci ôsmych a deviatych ročníkov zúčastnili exkurzie vo Viedni. Počasie nám prialo a nálada bola od začiatku vynikajúca. Autobusom sme vyrazili v ústrety novému dobrodružstvu. Čakal nás bohatý program. Najprv sme navštívili čokoládovňu. Mali sme možnosť nahliadnuť do tajov výroby čokolády priamo vo vnútri továrne.

            Ďalšou zastávkou bol Práter, zábavný park plný kolotočov a iných atrakcií. Súčasťou areálu je aj múzeum voskových figurín. Tieto majstrovské diela sa ponášali na naozajstných ľudí, zväčša osobností zo sveta športu, politiky, vedy a kultúry. Po prehliadke múzea sa žiaci dosýtosti vyšantili na kolotočoch a zábavných atrakciách. Vtedy sa k nám už pripojila aj pani sprievodkyňa. Prehliadka centra mesta v jej podaní bola poučná a pútavá. Neopísateľným zážitkom bol hlavný bod programu- vianočné trhy. Zaujali nás svojou neopakovateľnou atmosférou. Stromy boli vyzdobené rôznymi svetielkami a stánky lákali svojím vianočným tovarom. Uprostred trhu sa nachádzal ten najväčši a najkrajší strom vyzdobený drobnými svetielkami. Pod ním ako inak- betlehem s postavičkami svätej rodiny. Niektorí sa pokochali trhom, iní využili aj možnosť korčuľovania sa na zľadovatenej ploche.  Do taktu pri korčuľovaní hrala vianočná hudba.

            Na záver sme unavení a plní zážitkov nastúpili do autobusu. Spievali sme až do návratu. Zážitky v nás zostanú ešte dlho. Veď o tom predsa výlety sú, čo poviete? Veríme, že aj na budúci rok si návštevu Viedne nenecháme ujsť!

                                                                                                                        PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.

        • Deň medu
          • Deň medu

          • „Ak uhynie posledná včela, ľudom  zostávajú štyri roky života.“

                                                                                                                          Albert Einstein


            Dňa 24.11.2022 sa žiaci 3.b, 4.a a 4.b so svojimi triednymi učiteľkami zúčastnili  besedy s Ing. Jaroslavom Zhorelom. Zorganizovalo ju Ponitrianske múzeum v Zlatých Moravciach  pri príležitosti Dňa medu.

            Pán včelár deťom vysvetlil, ako vyzerá život včely. Ukázal im včelie produkty a spoznali členov včelej rodiny. Videli  ukážky zdravých a užitočných produktov tohto najužitočnejšieho tvora na Zemi.

            Deti so záujmom počúvali a neskôr sa veľmi aktívne zapájali do debaty. Kládli rôzne otázky. Pán Zhorela im na všetky trpezlivo odpovedal. Najviac otázok sa týkalo nových, sladkých a zároveň zdravších výrobkov  napríklad čokomedu či pergy.

            Na záver mali deti možnosť ochutnať rôzne druhy včelieho medu.

                                                                                               Mgr. Mariana Sečkárová

        • Mobilné planetárium
          • Mobilné planetárium

          • Dňa 21.novembra 2022 navštívilo našu školu mobilné planetárium s programom Život stromu a Vesmír. Prváci, piataci a siedmaci, ktorí sa zážitkového programu zúčastnili, mali možnosť netradične spoznávať prírodu a tajomný vesmír.

        • Spoločné stretnutie členov žiackych parlamentov
          • Spoločné stretnutie členov žiackych parlamentov

          •  Spoločné stretnutie členov žiackych parlamentov škôl zapojených do programu Otvorené školy sa uskutočnilo 14.11 a 25.11.2022.Témou stretnutí bola Participácia a demokratické rozhodovanie a Kompetencie školského parlamentu.
            Počas online stretnutí sme spoznali členov ostatných žiackych parlamentov  a vymenili si skúsenosti a plány na školský rok 2022/2023.
            Aby sme sa spoznali čo najlepšie, úlohou každej školy bolo vytvoriť ,,ideálneho člena žiackeho parlamentu", ktorý by predstavoval ideál a spájal všetky vlastnosti, ktoré by člen parlamentu mal mať.
            A tu ho máme!
            Je bystrý, tvorivý, vždy má dobré nápady, je členom Zelenej školy, srdce má na správnom mieste a je vždy ochotný pomôcť ostatným. Nezabúda pritom na učenie a do školy sa pravidelne pripravuje :-)
            Si taký aj ty? Tak príď medzi nás!
        • Školský ples
          • Školský ples

          • Vstupenky na VII. ročník školského plesu sú v predaji od 21.11.2022.

            Cena vstupenky zahŕňa: prípitok, večeru, kávu a švédske stolyfľašu nealka a vína na pár, .

            Do tanca hrá DJ Matúš Turza a pripravená je aj tombola.

             

            Kontaktné osoby  na predaj vstupeniek:

            PhDr. Gabriela Čásarová, PhD. - 0908629981, gabriela.casarova@pribinka.sk

            Mgr. Katarína Škulová - 0911153494, katarina.skulova@pribinka.sk

             

            Tešíme sa na Vás!

             

                                                                                                               organizačný tím VII. školského plesu

                                                                                                                   

             

        • BUBNOVAČKA 2022 -  deti ticho pred násilím neochráni!
          • BUBNOVAČKA 2022 - deti ticho pred násilím neochráni!

          • S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás predsa netýka.

             

            Práve preto sa od roku 2014, vždy v novembri, organizuje na Slovensku akcia so symbolickým názvom BUBNOVAČKA. Jej cieľom je upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie.

            Počas minulých rokov sa do podujatia zapojilo viac ako 132 000 detí a dospelých. Myšlienku podujatia ,,Aby bolo deti lepšie počuť“ sme                18. novembra opäť podporili aj my - žiaci a učitelia Pribinky. Spoločne sme si zaspievali a vybubnovali pieseň Tancuj, tancuj, vykrúcaj.

            A počuť nás veru bolo.

            Celý piatok sa potom niesol v znamení aktivít zameraných na podporu práv detí na Slovensku a vo svete.

            koordinátorka soc. – pat. javov

                PaedDr. Sylvia Halgašová

        • Anglická gramatika zábavne
          • Anglická gramatika zábavne

          • Kto povedal, že učenie jazykov je nudné? Nie je spojené s reálnym životom? Gramatika anglického jazyka nám nič nehovorí?  Naši ôsmaci vám potvrdia presný opak.

            V piatok  11. novembra 2022 si žiaci 8.B vyskúšali svoje zručnosti v online hre Quizizz, ktorá sa im mimoriadne páčila nielen svojím prevedením, ale hlavne súťažným charakterom.  Je to online hra, resp. kvíz, kde učiteľ zadá úlohu a žiaci ju vypracúvajú v skupinách, dvojiciach alebo individuálne. Keďže žiaci majú počas hry k dispozícii mobilné telefóny, je to pre nich mimoriadne lákavé. Hra má súťažný charakter a celý priebeh kvízu sledujú na interaktívnej tabuli, kde sa zobrazuje tabuľka priebežného hodnotenia ich výsledkov. 

            Učiteľ má dnes k dispozícii veľké množstvo online nástrojov, ktoré mu pomáhajú zlepšovať vyučovací proces a docieliť, aby aj učenie gramatiky cudzích jazykov nebolo náročné. Ponúka sa hneď niekoľko možností. Veľmi obľúbeným sa stali online kvízy ako Kahoot!, Quizlet alebo Quizizz. Posledný menovaný kvíz nie je spoplatnený, preto je najdostupnejší. Pri práci s ním sa ponúka hneď niekoľko nástrojov – vytvorenie si vlastného kvízu/testu alebo využitie toho, ktorý už existuje. Na vyhľadanie kvízu sa dá použiť jednoduché tlačidlo lupy a učiteľ si zvolí tému, ktorú potrebuje so žiakmi precvičiť. V pozadí hrá príjemná hudba a žiaci sú motivovaní možnosťou výhry nad ostatnými, keďže na záver sa v hre zobrazujú stupne víťazov. Hra má učebný charakter. Po zodpovedaní každej otázky dostanú žiaci okamžitú spätnú väzbu o tom, či je odpoveď správna.

            Nikto nepochybuje o tom, že v súčasnom svete je používanie IT technológií podstatnou súčasťou nášho každodenného života. Preto je viac ako potrebné, aby zručnosti na využívanie IT technológií žiaci získavali na viacerých predmetoch súčasne. Jedným z nich sú aj cudzie jazyky. Preto veríme, že aj tento prístup sa ujme a bude sa používať čo najviac nielen v učení cudzích jazykov, ale aj v iných predmetoch. Tak “dosúťaženia”, milí priatelia! Nech anglická gramatika už nikdy nie je nudná!

             

             

            PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.

        • Zelený deň na Pribinke
          • Zelený deň na Pribinke

          • A je to tu opäť! 😉

            Po troch rokoch tvrdej práce okorenenej pandémiou sa nám podarilo obhájiť si vlajku Zelenej školy a získať medzinárodný certifikát Zelená škola. 🍀 🍀 🍀

            Znie to jednoducho, ale museli sme splniť prísne kritériá vo vybranej téme. Venovali sme sa odpadu. Cieľom bolo znížiť jeho produkciu o 5%, no na konci obdobia to bolo vďaka usilovnej práci a vysokému nasadeniu takmer trojnásobne vyššie číslo, teda 14,5 %. Zásluhu na tomto výbornom výsledku máme my všetci, či žiaci, rodičia, učitelia, vedenie školy, ale i nepedagogickí zamestnanci Pribinky.

            Zeleným dňom sme si pripomenuli, že vlajku Zelenej školy nie je ľahké získať, preto môžeme byť na ňu právom hrdí. Celým programom nás sprevádzali žiaci z kolégia Zelenej školy na čele so Saskiou Fašánkovou. Keďže certifikácie sa nemohla zúčastniť celá škola, zostrihali sme ju a pustili všetkým. 👍

            Tiež sme si predstavili logo našej Zelenej školy, za ktoré sa hlasovalo cez EduPage. Spievali sme a tancovali na našu zelenoškolskú hymnu Pribinky, ktorej slová napísala naša bývalá žiačka Ema Šišovská a naspievala ju Carmen Kúseková zo 7.b triedy.

            V druhej polovici programu sme si pre žiakov pripravili zaujímavé edukačné úlohy. Prvé tri ročníky nám ukázali, ako vedia perfektne separovať odpad. Štvrtý až šiesty ročník si lámal hlavu nad všakovakými elektrospotrebičmi, kde bola dôležitá tímová spolupráca. A tri najvyššie ročníky hrali eko bingo, čím sa mohli navzájom aj lepšie spoznať.

             Zelený deň sa vydaril na jednotku a bol skutočne zelený, keďže učitelia i žiaci podporili túto myšlienku a prišli oblečení v zelenom, za čo im ďakujeme. Vieme, že keď dokážeme naďalej takto spolupracovať a podporovať sa, o dva roky budeme sláviť tento úspech znova, pretože Zelená škola sme MY všetci.

             

            PaedDr. Lucia Hudecová, koordinátorka Zelenej školy

             

        • Oznam pre žiakov deviateho ročníka
          • Oznam pre žiakov deviateho ročníka

          • Vážení rodičia, milí deviataci,

            aktualizovali sme pre vás modul výchovný a kariérový poradca, kde v
            sekcii organizačné pokyny k prijímacím pohovorom na SŠ, nájdete
            termíny konania prijímacích skúšok, profilové predmety na prijímacie
            skúšky, zoznam učebných a študijných odborov, v ktorých sa vyžaduje
            zdravotná spôsobilosť a tlačivo potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti
            žiaka študovať príslušný odbor vzdelávania pre školský rok 2023/2024.

            V prípade akýchkoľvek otázok ma neváhajte kontaktovať.

            Mgr. Katarína Škulová

          • OZNAM

          • Vážení rodičia,

            dávame do pozornosti, že od 24.10.2022 bude ZŠ a ŠKD v bežnej prevádzke.

          • Viac lásky, menej plastov

          • Zapojte sa tento rok do DUŠIČKOVEJ VÝZVY. 

            Skúste tento rok namiesto kupovaných plastových vencov a dekorácií vyrobiť vlastné venčeky, ikebany či košíky, ktoré budú vyrobené z rozložiteľného materiálu. Kupované dekorácie  obsahujú veľa komponentov, ktoré nie sú, prípadne sú len ťažko separovateľné a recyklovateľné. Po skončení sviatkov sú vyhodené do komunálneho odpadu a odvezené na skládku.

            Spomínať na našich blízkych však môžeme aj tak, že vyrobíme vlastnú dekoráciu, ktorá sa môže neskôr aj skompostovať. Stačí použiť prírodný materiál.  Inšpirovať sa môžete našimi štvrtákmi, ktorí výrobu takýchto
            venčekov zvládli aj v škole. 

            Pri výrobe dekorácií nepoužívajte -  tavné pištole, lepidlá, aranžovaciu hmotu, polystyrén, plastové komponenty, drôt, viac druhov materiálov, ai.

            Vhodné materiály - jutový špagát, prútie, konáre, šišky, gaštany a iné semená, prípadne
            plody, trávy, listy, živé kvety, mach, ai.

            Internet je plný inšpirácií. Tešíme sa na vaše krásne dekorácie.

            Školský parlament a zelenoškoláci :)

          • Organizácia a prevádzka ŠKD a odchodu žiakov 1.- 4. ročníkov od 24.10. 2022

          • Príchod do školy:

            Príchod žiakov do  ŠKD je možný od 6:45 h do hlavnej budovy. Tam si ich prevezmú vychovávateľky.

            Žiaci, ktorí nenavštevujú ŠKD, čakajú vo vestibule hlavnej budovy do 7:45 h (aj žiaci z vedľajšej budovy). Vchod do vedľajšej (novej) budovy je otvorený  od 7:45 h.

             

            Odchod zo školy:

             1.  Ak deti nenavštevujú  ŠKD

            -  zákonný zástupca si môže prevziať svoje dieťa po vyučovaní (po obede) pred vchodom do hlavnej budovy.

            2 .Ak deti navštevujú  ŠKD   

            - aby  sa nenarušovala plánovaná výchovná činnosť,   žiaka odvádza vychovávateľka rodičovi pred budovu školy v určených časoch: o 13.00 h, 13.30 h, 14.00 h,14.30 h, 15.00 h, 15.30 h, 16.00 h, 16.30 h, 17.00 h.

            Deti musia mať napísané v slovníčkoch čas vyzdvihnutia, ak je iný ako je uvedené  v zápisnom lístku. Vychovávateľky deti rodičom odovzdajú v uvedenom čase. Individuálna dohoda s vychovávateľkou  vo výnimočných situáciach je možná.

            Zároveň žiadame rodičov, aby neposielali zmeny odchodov detí vychovávateľkám do Edupage. Z organizačných dôvodov nie je možné na tieto správy počas činnosti v ŠKD reagovať.

            Ďakujeme za pochopenie a spoluprácu.