• Veľké úspechy v okresnom kole recitačnej súťaže
          • Veľké úspechy v okresnom kole recitačnej súťaže

          •  Dňa 26.03.2024 sa v priestoroch našej základnej školy konalo okresné kolo jubilejného 70. ročníka recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Tak ako každý rok, aj tento raz sme v ňom mali zastúpenie v každej kategórii. Opäť sa ukázalo, že naši žiaci sú veľmi šikovní. Svedčia o tom ich umiestnenia, z ktorých sa veľmi tešíme. Posúďte sami.

            Elsa Vencel (2.a) – 1. miesto (I. kategória, poézia)

            Sofia Herdová (4.a) – 2. miesto (I. kategória, próza)

            Alexandra Sečkárová (5.b) – 1. miesto (II. kategória, poézia)

            Lívia Kobesová (5.b) – 2. miesto (II. kategória, próza)

            Rastislav Szeredy (8.b) – 1. miesto (III. kategória, poézia)

            Všetkým žiakom ďakujeme za príkladnú a úspešnú reprezentáciu školy. Sme na vás veľmi hrdí. Else, Saške a Rasťovi držíme palce v krajskom kole súťaže, ktoré sa bude konať 25.04.2024 v Nových Zámkoch.

            PaedDr. Marianna Hajková

        • Noc s Andersenom
          • Noc s Andersenom

          • Celý svet je plný zázrakov, na ktoré sme si však tak zvykli, že ich nazývame všednými vecami.“

            (H.Ch. Andersen)

            Tento rok sa konal na Slovensku už 19. ročník medzinárodného podujatia Noc s Andersenom. V našej škole malo toto podujatie premiéru.

            V podvečer 22.03.2024 bolo pred bránami našej školy rušno. Tretiaci a štvrtáci sa totiž chystali prežiť jedno malé dobrodružstvo, malý zázrak všedného piatka. Prišli so spacákmi v rukách, druhou večerou v batohu a s tvárami plnými očakávania.

            Našu zábavnú jazdu odštartoval herec Martin Mňahončák, ktorý nám online prečítal rozprávku Snehová kráľovná. Herec, ktorého deti poznali len z televíznych obrazoviek, sa odrazu prihováral len im. Venoval im kúsok svojho času a deti ho s napätím počúvali. Prvý zázrak jedného neobyčajného piatka.

            Po úvodnej rozprávke sme sa presunuli do múzea. Tam sme si prezreli novú expozíciu o slávnej rodine Migazzi. Krok po kroku sme sa presunuli do dávnych čias nášho mesta. „Vypili“ sme si s nimi čaj, prezreli pekné módne kúsky a vypočuli zaujímavosti z ich života. Noc v múzeu? Ďalší malý zázrak.

            Cestou z múzea sme sa dobre zabávali a deti už dopredu hádali, čo ich ešte čaká. Po krátkej večeri na nich čakali vonku i vo vnútri stanovištia s rôznymi zábavnými úlohami. Hľadali chyby v rozprávke, hrali pohyblivé pexeso, skladali z cestovinových písmeniek, riešili rébusy a zbierali indície. Po zozbieraní indícii museli dešifrovať odkaz, ktorý ich doviedol až k pokladu. Nájsť ho vonku a ešte k tomu v tme, to nebolo vôbec jednoduché! Chcelo to veľký kus odvahy. Ak už nie je zázrak mať šikovné a odvážne deti v triede, tak čo potom?

            Ani sme nevedeli ako, bolo po zábavných hrách. A čakalo na nás posledné prekvapenie. Rozprávka na dobrú noc. Prišiel nám ju prečítať Denis Duga, hráč FC ViOn Zlaté Moravce. Okrem pútavého čítania Cisárových nových šiat, odpovedal deťom trpezlivo na ich otázky. Aj napriek pokročilému času strávil s nimi nejaký čas. Vysvetlil im, že tak ako v športe, tak aj v živote sa nedarí vždy len dobre. Svoj voľný čas obetoval našim deťom, ktorým sa pri pohľade naňho rozžiarila tvár. Ďalší zázrak všedného dňa.

            Jedným z posledných zázrakov bolo zasadenie kríka Rozprávkovníka, ktorý nám bude vďaka nezištnej pomoci, dlhé roky pripomínať našu premiéru.

            A posledný zázrak tejto noci? Predsa úžasné deti, ktoré toho síce veľa nenaspali, ale boli šťastné a usmiate. Ráno odchádzali domov plné dojmov, zážitkov, nových priateľstiev a skúseností.

            Už teraz sa tešíme na ďalší ročník tejto výbornej akcie. Bolo nám potešením.

             

            Mgr. Lenka Dibalová, Mgr. Andrea Pinterová, PaedDr. Marianna Škulová

        • Hodina deťom
          • Hodina deťom

          • Zbierku v uliciach Hodina deťom organizuje Nadácia pre deti Slovenska každý rok, už 25 rokov. Výnos z tejto zbierky putuje na podporu a pomoc deťom v jednorodičovských rodinách, pretože Hodina deťom sa zameriava cielene na pomoc deťom, ktoré vyrastajú len s jedným rodičom. Na Slovensku je v súčasnosti takmer 150-tisíc rodičov, ktorí vychovávajú svoje deti ako samoživitelia. Celkový počet detí v týchto rodinách predstavuje viac ako 200-tisíc. Za posledných 8 rokov sa riziko prepadu do chudoby týchto rodín zvýšilo najviac v celej EÚ.

            Tento rok sa zbierka realizovala dňa  21.marca, na medzinárodný deň jednorodičov, kedy si celý svet pripomína akou výzvou je pre tieto rodiny zabezpečovať ich fungovanie iba z jedného rozpočtu.

            Zbierku Hodina deťom  sme opäť podporili aj my.

            Spoločne sa nám podarilo vyzbierať 70 eur.

            Ďakujeme za každý váš príspevok!

            PaedDr. Sylvia Halgašová

               

        • Pribinkári naďalej cestujú s ERASMOM po Európe
          • Pribinkári naďalej cestujú s ERASMOM po Európe

          •                                     

             

                 Aktívni učitelia cudzích jazykov a vedenie školy ZŠ, Pribinova v Zlatých Moravciach iniciatívne pripravili pre svojich zamestnancov a šikovných žiakov v tomto školskom roku skutočnú lahôdku: dva medzinárodné projekty ERASMUS+ . Jeden pod názvom „European games”- Európske hry a  druhý pod názvom „Green classroom“, čo v preklade znamená „Zelená trieda“.

                 Pribinka má už dlhodobé skúsenosti s eTwinningovými projektmi, ktoré umožňovali našim žiakom komunikovať so žiakmi z iných krajín prostredníctvom listov, mailov i video konferencie. Tentokrát nám bol poskytnutý grant na projekt Európske hry realizovaný na medzinárodnej úrovni v

            spolupráci s partnerskými školami v Nemecku, Turecku a Chorvátsku. Učitelia môžu v rámci projektu vycestovať do týchto partnerských škôl a spoznávať ich školské systémy. Mobility v Turecku a na Slovensku sa už uskutočnili minulý školský rok, tento školský rok sa uskutočnila mobilita v októbri v Chorvátsku. V rámci tohto projektu nás čaká ešte  pracovné stretnutie  v júni v Nemecku.

                 Druhý Projekt Erasmus+ Zelená trieda, ako už jeho názov napovedá, je jazykovo orientovaný a umožní žiakom ZŠ Pribinova preniknúť hlbšie do schopností komunikovať  v cudzom jazyku so svojimi rovesníkmi zo Srbska , Severného Macedónska a Talianska. Zároveň umožní žiakom a ich sprevádzajúcim učiteľom navštíviť a aktívne spoznávať vyššie spomenuté krajiny z hľadiska histórie, kultúry, architektúry, jazyka či geografie.  Hlavnou myšlienkou a zároveň cieľom projektu je umožniť žiakom školy overiť si a zároveň zdokonaliť svoju schopnosť použiť cudzí jazyk pri komunikácii nielen v triede, tak ako sa to deje pri štandardnom vyučovaní, ale priamo v reálnom živote - pri stretnutí a aktivitách s kamarátmi z rôznych krajín Európy v školách a v ich domovoch. Pridanou hodnotou je potom, samozrejme, aj cestovanie a spoznávanie tých kútov Európy, ktoré majú väčšinou žiaci možnosť vidieť iba na mape, obrázkoch, či v televízii.

                 Projektové stretnutia sa budú konať ešte v tomto školskom roku 2023/2024. Do Srbska vycestujú žiaci a učitelia už v apríli a do Severného Macedónska v máji tohto školského roka. Nasledujúci školský rok v októbri nás čaká mobilita v Taliansku  Na každé projektové stretnutie budú vybraní 10 žiaci ZŠ, Pribinova a ich sprevádzajúci učitelia. Čaká ich atraktívna cesta zahŕňajúca autobusový, či letecký presun a pri napĺňaní programu počas týždňa aj množstvo zaujímavých aktivít v anglickom  jazyku a v neposlednom rade veľké dobrodružstvo pri spoznávaní cudzej krajiny.

                 Pribinka sa organizáciou takýchto projektov stala prvou základnou školou v Zlatých Moravciach, ktorá umožňuje svojim žiakom a pedagógom vycestovať do partnerských krajín a ktorá priamo na svojej pôde realizuje takéto medzinárodné stretnutia.

                   Tento projekt bol financovaný s podporou Európskej komisie. Článok reprezentuje výlučne názor autorky a Komisia a ani národná agentúra nezodpovedajú za akékoľvek použitie informácií obsiahnutých v tomto článku.

             

            PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.

            koordinátorka projektu Erasmus+

        • Povedz mi a ja zabudnem. Ukáž mi a ja si možno zapamätám. Zapoj ma a ja pochopím.
          • Povedz mi a ja zabudnem. Ukáž mi a ja si možno zapamätám. Zapoj ma a ja pochopím.

          • Každý žiak je jedinečný. Každý iným spôsobom vníma, myslí, učí sa a spracúva informácie. Práve zážitkové učenie je tým učením, čo sa snaží žiakom pomôcť prekonať strach zo školy, nechuť k učeniu sa a nadobudnúť radosť. Na základe zážitku vedie žiakov k aktívnemu a trvalému získaniu vedomostí a poznatkov. Učiteľ môže povzbudiť žiakov na vyučovaní tým, že im poskytne nezabudnuteľnú atmosféru. Práve to žiaci 2. a triedy so svojou pani učiteľkou robia. Z času na čas si v piatok nechajú školské tašky, učebnice a zošity doma a učia sa formou zážitku. Na hodine geometrie plastelínou tvoria priamky, úsečky, body, na hodine čítania hrajú divadielka, na slovenčine diktátový futbal a veľa iných zaujímavých vecí. Pracujú v skupinách, vo dvojiciach, lebo viacerým je vždy veselšie. To zanietenie, smiech, nadšenie z učenia sa rozlieha po celej triede. Teraz, keď vykúka slniečko a z chodníka sa stáva školská tabuľa, rastie chuť do učenia a upevňujú sa krásne priateľstvá. Lebo len vtedy je človek šťastný, keď má pri sebe niekoho, s kým sa môže podeliť o svoju radosť. Ako spievala Darinka Rolincová: „Nikto nie je tam sám...“ A naozaj, v 2. a držíme všetci spolu.

            „Zopár priateľov, zopár dobrých slov, kým je niekde v nás, nemá nádej mráz...“

            PaedDr. Katarína Šustáková

        • Aerobik na hodinách telesnej a športovej výchovy
          • Aerobik na hodinách telesnej a športovej výchovy

          •                Žiačky siedmeho a šiesteho ročníka na hodinách telesnej a športovej výchovy vykonávali rytmizované pohyby s využitím hudby. Tanečná pohybová improvizácia na hudobné motívy na základe naučených krokov, tanečných väzieb. Dievčatá využili všetky hodiny aerobiku aktívne, v pohybe. Zladili pohyby tela, zvládli tanečné kroky v rôznych obmenách.

             PaedDr. Monika Páleník, Mgr. Lenka Dibalová, Mgr. Gabriela Horváthová

        • Gymnastický štvorboj
          • Gymnastický štvorboj

          •              Dňa 19.3.2024 sa uskutočnili majstrovstvá okresu v gymnastickom štvorboji žiakov základných škôl v Zlatých Moravciach. Svoje natrénované gymnastické zostavy predviedli žiačky a žiaci 3. a 4. ročníka. Zodpovedné tréningy a usilovnosť nám priniesli 2. miesto. 

                          Školu reprezentovali žiačky Hanka Pavelková z 3. B, Liliana Pavlová a Amélia Mozešová z 3.a, Katarína Hűbnerová a Sophia Debnárová zo 4.b. Naše gymnastky sa veľmi potešili z umiestnenia, no hlavne pociťovali radosť z reprezentácie našej školy. Reprezentovali nás aj chlapci: Armando Junior Caushi a  Alex Krajčovič zo 4.a, Samuel Komžík a Michal Tuhý z 3.a, Dávid Strapko z 3.b. V gymnastickom štvorboji zvládli akrobaciu, hrazdu, preskok a prekážkovú dráhu.

            Ďakujeme za reprezentáciu a žiakom a žiačkam blahoželáme.

                  PaedDr. Monika Páleník

          • Čítajme si spolu - stretnutie tútorských tried

          •      Dňa 21.3. 2024 sa konal na Pribinke opäť zaujímavý deň. Mali sme ďalšie stretnutie tútorských tried. Témou  stretnutia bolo Predstav mi svoju najobľúbenejšiu knihu alebo knihu, ktorú práve čítaš. Zrealizovali sme  aj spoločné čítanie vybranej knihy - malí čítali  veľkým, veľkí malým.  Bolo to veľmi inšpirujúce stretnutie pre všetkých. Aj toto je cesta, ako si nájsť cestu k dobrej knižke. 

        • Micro:bity v našej základnej škole
          • Micro:bity v našej základnej škole

          •    To je brána do fascinujúceho sveta STEM, kde sa veda, technológie, inžinierstvo a matematika spájajú do zábavných a interaktívnych aktivít, ktoré rozvíjajú logické myslenie, programovaciu gramotnosť a kreativitu detí.

               Hodiny informatiky tak nabrali nový rozmer. Trieda 6.a sa zoznámila s programovateľnými minipočítačmi BBC micro:bit, ktoré premieňajú učenie na zábavnú cestu za logickým myslením a programovacou tvorivosťou. Žiaci skúmali ich možnosti a pokúšali sa vytvárať jednoduché programy. Už do konca vyučovacej hodiny dokázali micro:bity rozsvietiť a zobrazovať na nich tvary a písmená. Na ďalších hodinách sa spoločne vydáme na cestu plnú micro:bitových výziev. Postupne prejdeme na zložitejšie programovanie a využijeme mnohé príslušenstvá, vďaka ktorým budú môcť žiaci realizovať vlastné projekty. Micro:bity prebudili v žiakoch zvedavosť a túžbu po poznaní. Uvedomili si, že programovanie nie je len pre dospelých, ale že aj oni sami dokážu vytvárať úžasné veci. 

            PaedDr. Lucia Hudecová

        • Zápis do 1. ročníka
          • Zápis do 1. ročníka

          • Milí rodičia, v dňoch 10. a 11. 4. 2024 sa uskutoční zápis do 1. ročníka našej ZŠ.                 akt. 18.3.2024

            Bližšie informácie o škole a zápise sú uvedené v nižšie priložených letáčikoch. 

            V školskom roku 2024/25 vstupujeme do kurikulárnej reformy, 

            ktorá sa zameriava na naplnenie potrieb vzdelávania pre 21. storočie.

            Taktiež vstupujeme do programu Tréneri v škole, ktorý je založený na prepojení športov, ktoré sa v pravidelnej rotácii na štandardných hodinách telesnej a šporovej výchovy (1. stupeň ZŠ) vykonávajú s deťmi pestrou pohybovou činnosťou. 

            Možnosť výberu cudzieho jazyka od 1. ročníka - nemecký alebo anglický jazyk.

            Možnosť francúzskeho jazyka vo forme krúžkovej činnosti.

            ......................................................................

            Máte otázky týkajúce sa zápisu?

            Chcete vedieť, ako to u nás funguje? 

            Chceli by ste vidieť našu školu ešte pred zápisom?

            Všetky informácie budeme dopĺňať a aktualizovať na našej stránke v najbližších dňoch.

            Ak máte nejaké nejasnosti, neváhajte nás kontaktovať, radi Vám odpovieme na všetky otázky. Telefónne číslo  do kancelárie  zástupkýň - 037/6426056.

            ...................................................................

            Prihláška TU

            Vyplnenú prihlášku aj prílohy vytlačte a prineste na zápis. 

            Tešíme sa, že ste si vybrali práve našu školu!

            ................................................................................

            Vaše najčastejšie otázky

            Môžete priblížiť program Tréneri v škole?

            Program  vytvára vzťah k pohybovej aktivite a žiak získava základné pohybové návyky v jednotlivých športoch. Dôležitý princíp programu je, že dieťa sa netlačí do konkrétneho športu, práve naopak, cieľom je, aby si dieťa vybralo šport, ktorý sa mu najviac páči. Na hodinách Telesnej a športovej výchovy je  cieľom rozhýbať všetky deti hravou formou. Dôraz sa kladie na  spoluprácu  trénerov s učiteľmi a učiteľkami.

            Môžete priblížiť Vzdelávanie pre 21. storočie?

            Nový vzdelávací program kladie dôraz na podporu kritického myslenia, digitálnych a mäkkých zručností žiakov a žiačok. Recitovanie poučiek nahrádza prepojenie poznatkov s reálnym svetom. Po novom budú môcť učitelia prispôsobiť tempo pri vyučovaní tak, aby zodpovedalo potenciálu detí. Zároveň majú učitelia aj školy možnosť pružnejšie organizovať vzdelávanie (napr. blokové vyučovanie) a využívať rozmanité vzdelávacie formy a metódy – napríklad aktívne učenie sa, experimentovanie, objavovanie a diskusie medzi žiakmi a žiačkami.

            Aký je rozdiel medzi slávnostným a individuálnym zápisom? 

            Slávnostný zápis je organizovaný pre deti a zákonných zástupcov slávnostnou  formou. Okrem individuálneho zápisu s pani učiteľkou majú rodičia a deti možnosť spoznať interiér a exteriér školy. Pre deti to bude určite zábavné dopoludnie. Nechajte sa prekvapiť :)

            Individuálny zápis bude prebiehať v novej budove krátkym zápisom a overením údajov.

            Je nutné prihlášku vytlačiť?

            Prihlášku si vyplníte elektronicky a následne vytlačíte. Na zápis prinesiete vyplnenú prihlášku a prílohy. Nezabudnite na rodný list. Prihláška musí byť podpísaná oboma zákonnými zástupcami. V prípade prekážky získania podpisu jedného zo zákonných zástupcov je nutné vyplniť čestné vyhlásenie - viď príloha prihlášky.

            Konkrétne informácie ako zapísať dieťa (krok po kroku) nájdete pod  obrázkami.

            Je možné prísť sa pozrieť do školy pred zápisom?

            Ak nepoznáte našu školu, môžete sa prísť pozrieť a trošku sa s nami zoznámiť dňa 25. marca v čase od 9.00 h - 10.00 h.  

            Ak nás poznáte a viete, ako to u nás funguje, určite vám stačí prísť na slávnostný zápis. Počas slávnostného zápisu budeme mať na vás dostatočný priestor i čas.

            TEŠÍME SA NA KAŽDÉHO Z VÁS!

            .................................................................................

             

            https://pribinka.edupage.org/a/o-skole

             

            Zápis žiakov do 1. ročníka sa bude konať v dňoch  10. apríla a 11. apríla 2024

             

                Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť.

            (Na základné vzdelávanie možno prijať aj dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku k 31. 8. 2024 (vrátane) a má súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.)

             

            Ak zákonný zástupca uvažuje o tom, že jeho dieťa bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania, je povinný o tejto skutočnosti informovať aj riaditeľa základnej školy, do ktorej dieťa zapísal.

            Ak riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania dieťaťa, zákonný zástupca predloží príslušnej základnej školy fotokópiu rozhodnutia riaditeľa materskej školy o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania.

             

            Každý zákonný zástupca musí pred samotným zápisom vyplniť elektronickú prihlášku. Ak rodič nemá možnosť vyplniť prihlášku elektronickou formou, môže tak urobiť v škole priamo na zápise, prípadne vopred počas dohodnutého termínu so zástupkyňou školy.

             

                          Ako postupovať - krok po kroku:

            Vyplňte elektronickú prihlášku  https://pribinka.edupage.org/register/ pred zápisom:

            vyplňte všetky údaje napriek tomu, že nie všetky polia prihlášky sú povinné (v prípade neúplných údajov Vás budeme kontaktovať),

            je nutné vyplniť údaje o oboch zákonných zástupcoch,

            vyplňte všetky polia korektne (veľké a malé písmená), úplne aj s diakritikou (mäkčene, dĺžne, vokáne, dve bodky, ai.),

            v prípade, že dieťa nie je zrelé, nedosiahlo školskú spôsobilosť a bude pokračovať v predprimárnom vzdelávaní, t.j. naďalej bude navštevovať materskú školu uveďte do poznámky,

            do poznámky uveďte aj iné informácie, ktoré by škola mala vedieť – napr. že dieťa nosí okuliare, že má diabetes a pod.,

            ak má dieťa špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby, zákonný zástupca dieťaťa priloží (stačí priniesť) aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva  prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia.

             

            Slávnostný zápis bude prebiehať dňa 10.4. od 14.00 h do 17.00 h a individuálny zápis 11.4. v čase od 8.00 h do 12.00 h v novej budove.

            Na zápis príde s dieťaťom jeden alebo obaja zákonní zástupcovia s vopred vytlačenou prihláškou, prihlášku je ale potrebné podpísať oboma rodičmi v zmysle § 144 a šk. zákona,

            podpis oboma rodičmi sa nevyžaduje,

            ak jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená - potreba preukázania neoverenou kópiou rozhodnutia súdu,

            ak jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa - potreba preukázania potvrdenia od všeobecného lekára,

            ak vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa - cestne_vyhlasenie_rodicov.pdf

            V prípade, že sa dohodnú zákonní zástupcovia na tom, že bude zápis riešiť len jeden z nich, je potrebné priniesť písomné vyhlásenie podpísané oboma rodičmi -spojene_vyhlasenie_rodicov(2).pdf

            (prílohy sú aj súčasťou prihlášky).

            Na zápis je potrebné priniesť rodný list dieťaťa a občiansky preukaz zákonných zástupcov,

            v prípade absolvovaného psychologického alebo špeciálno-pedagogického vyšetrenia priniesť písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva  prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia,

            v prípade zverenia dieťaťa do opatery súdnym rozhodnutím, prineste jeho kópiu, alebo originál, ktorý si my prefotíme.

        • Blokovo-zážitkové vyučovanie na Pribinke
          • Blokovo-zážitkové vyučovanie na Pribinke

          • V utorok 19. marca si žiaci 8.b triedy vyskúšali fyzikálno-anglickú dvojhodinovku. Ôsmaci si zábavnou i zážitkovou formou precvičili pojem mechanickej práce.

            Komunikačné zručnosti v oboch jazykoch, prepojenie teórie s praxou a skupinové práce boli kľúčovými bodmi celého vyučovania. Blok sme odštartovali v anglickom jazyku. Žiaci boli niekoľkými spôsobmi oboznámení s novou lexikou, ktorú si interaktívne formou kvízu spätne precvičili. Ďalej dostali pokyny pre skupinovú prácu. Tie si museli preložiť, sami si vyhľadať vhodné pomôcky k pokusu a dané fyzikálne príklady vypočítať. Po zhodnotení tejto úlohy sme si spoločne preopakovali všetky vedomosti na tému mechanickej práce. Prostredníctvom videa o naklonenej rovine ôsmaci ukončili tému práce vo fyzike. Celý blok sme si zhrnuli kvízovými otázkami v angličtine. Spoločnou reflexiou boli "Exit Tickets" kartičky, v ktorých žiaci zhrnuli, čo sa naučili, čo sa im páčilo a mali priestor na ďalšie otázky. 

            Celé vyučovanie sme si naplno spoločne užili. Tešíme sa na ďalšie!

            Mgr. M. Vavrová, Mgr. I. Gáliková, PaedDr. S. Halgašová

          • Noc s Andersenom

          • Pripravované podujatie Noc s Andersenom sa tento školský rok uskutoční pre žiakov tretieho ročníka a triedu 4.b z dôvodu konania prezidentských volieb v hlavnej budove školy. V budúcnosti podujatie pripravíme aj pre iné triedy. 

        • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna
          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          •  

            Na základe § 150 ods. 5 zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods.10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z .z., riaditeľka Základnej školy Pribinova 1 v Zlatých Moravciach

            u d e ľ u j e

            dňa 20.03.2024 riaditeľské voľno

            pre žiakov 5. – 8. ročníka

             z organizačných dôvodov – testovanie žiakov 9. ročníka.


            Vyučovanie bude pokračovať podľa riadneho rozvrhu hodín 21.03.2024 .

             

            V Zlatých Moravciach, 12.03.2024

             

             

                                                                           Mgr. Lenka Herdová

                                                                        riaditeľka školy

          • Obrázkové slovníky vo výučbe cudzích jazykov

          •  

                 Obrázky sú nepochybne vynikajúcou názornou pomôckou pri výučbe. Pomáhajú lepšie pochopiť učivo, v prípade cudzieho jazyka, napríklad, rýchlejšie si osvojiť slovnú zásobu. Keď pracujeme s obrázkami pri výučbe, zapájame hneď niekoľko zmyslov. Ak sa na obrázok pozrieme, zapájame zrak. Ak obrázok chytíme do ruky, zapájame hmat. Ak slovíčko nahlas vyslovíme, tak zapájame aj sluch. Používanie viacerých zmyslov je vo výučbe veľmi efektívne a pomáha vytvoriť silnejšiu pamäťovú stopu. Toto bol dôvod na to, aby sme si u žiakov- tentokrát žiakov 7.a- vytvárali vlastné obrázkové slovníky. Na každej strane bolo kľúčové slovo alebo výraz zo slovnej zásoby sprevádzaný farebným obrázkom. Obrázkové slovníky sa deťom skutočne vydarili a pri ich tvorbe si slovnú zásobu ešte viac upevnili. Slovníky však plnili aj ďalšiu úlohu- kompenzačnú. Zobrazovali totiž špecifickú slovnú zásobu, a to emócie. Na obrázkoch bolo zjavné, že emócie sa odrážajú, napr. aj na mimike, gestách a polohe tela. Zahrali sme sa na emócie- deti ich predvádzali a my sme hádali, ktorá emócia zo slovníka je znázornená. Vedieť čítať emócie druhých ľudí je tiež náročná úloha nielen pre deti, ale aj pre niektorých dospelých. V určitých ohľadoch je ešte dôležitejšia ako znalosť daného slovíčka. Rozprávali sme sa o tom, kedy cítime, že nám vlasy stoja dupkom alebo máme motýle v bruchu. Zistili sme, že aj negatívne emócie patria k životu a aj iní sa cítia podobne ako my v určitých situáciách. Toto zistenie môže byť pre niektorých žiakov oslobodzujúce. Vedieť prijať vlastné emócie, stotožniť sa s nimi a vedieť ich v správnom čase a miere ventilovať, sú ďalšie z dôležitých mäkkých zručností. Spolu s kolektívom 7.a vám želám, aby u vás prevládali pozitívne emócie, aby ste tie negatívne dokázali správne spracovať, pretože to je umenie, ktorému sa učíme celý život.

            PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.

        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

          • Biologická olympiáda

            Dňa 13.02.2024 sa v ZŠ v Tesárskych Mlyňanoch uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády v kategórii C.

            V teoreticko – praktickej časti nás reprezentovali Zuzana Szeredyová a Rastislav Szeredy z 8.b triedy.

            Zuzana Szeredyová  získala krásne tretie miesto a Rastislav bol úspešným riešiteľom. Obom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme im veľa úspechov.

            Ing. Miriam Bezušková, PaedDr. Lucia Hudecová

        • Pribinka a jej vynikajúce výsledky
          • Pribinka a jej vynikajúce výsledky

          •  

            Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy opäť realizoval prieskum dosiahnutých výsledkov v školách na území celej Slovenskej republiky. Rebríček, na ktorom sa školy umiestnili, môže byť pre rodičov užitočným pomocným ukazovateľom pri výbere školy pre svoje deti. V rámci hodnotenia za školský rok 2022/2023 sa bral ohľad najmä na dosiahnuté výsledky celonárodného Testovania 9 a umiestnenia žiakov v predmetových olympiádach a rôznych súťažiach.

            Na základe výsledkov prieskumu INEKO sme sa v rámci Nitrianskeho kraja spomedzi 263 škôl umiestnili na krásnom 8. mieste. Z tohto umiestnenia je zrejmé, že sme si opäť udržali prvenstvo v rámci okresu Zlaté Moravce. Hodnotenie na celoslovenskej úrovni nám prinieslo 45. miesto z celkového počtu 1165 škôl. S úsmevom na tvári môžeme skonštatovať, že oproti minulému školskému roku sme si v kraji polepšili o 3 miesta. V  rámci celého Slovenska sme sa posunuli vyššie o parádnych 19 miest, čo nás veľmi teší.

            Tieto naše umiestnenia považujeme za veľký úspech. Za každým úspechom ale stojí veľa síl, odhodlania a vytrvalosti. Našu školu navštevujú šikovní a talentovaní žiaci, ktorí pod vedením svojich učiteľov stoja za tým, že naša škola je desiatky rokov hodnotená ako úspešná výchovno-vzdelávacia inštitúcia. Všetkým preto patrí veľké ĎAKUJEME. Sme hrdí, že máme okolo seba takých šikovných a usilovných ľudí.

            Pevne veríme, že sa každý rok budeme ešte zlepšovať a že nás všetkých bude tešiť radosť z práce, ktorá prináša plody vytúženého ovocia.

             

                                                                                     Mgr. Lenka Herdová

                                                                                             riaditeľka školy