• eTwinningové projekty The Literary Knollings a New Year Celebrations
          • eTwinningové projekty The Literary Knollings a New Year Celebrations

          • V školskom roku 2023/24 sa zúčastňujeme viacerých eTwinningových projektov. Spolu so žiakmi 6.ročníka sa aktívne zapájame do projektu Literary Knolling Project, ktorý sa zameriava na rozvoj čitateľskej gramotnosti. Našimi partnermi v tomto projekte sú žiaci z Portugalska, Talianska, Chorvátska a Českej republiky.

            Prvou výzvou bolo vytvorenie záložiek do kníh. Práve na nich sme opisovali obľúbené knihy s vianočnou tematikou – Vianočné prasiatko od J.K.Rowlingovej, Vianočnú koledu od Ch.Dickensa, Snehovú kráľovnú a Dievčatko so zápalkami od H.Ch. Andersena a iné. Dúfame, že vianočná pošta ich spoľahlivo doručí našim kamarátom v partnerských krajinách. Druhou úlohou bolo vytvorenie návrhu loga projektu. O tom, ktoré logo bude najúspešnejšie, budú zúčastnené krajiny onedlho hlasovať. Pevne veríme, že odporúčania kníh od nadšených čitateľov z iných krajín zvýšia záujem o čítanie aj u našich žiakov.

                           Cieľom ďalšieho projektu s názvom Traditional New Year Celebrations, v ktorom je naším partnerom základná škola z tureckého Istanbulu, je oboznámiť žiakov z krajiny polmesiaca so slovenskými vianočnými a novoročnými tradíciami. Budeme sa určite tešiť na informácie o oslave Nového roka v Turecku. 

            Mgr. Marianna Vavrová

        • Zmena poplatku za ŠKD a poplatku réžie ŠJ
          • Zmena poplatku za ŠKD a poplatku réžie ŠJ

          •      Vážení rodičia, dovoľujeme si Vás oboznámiť so zmenou poplatku v ŠKD a poplatku réžie ŠJ podľa VZN č. 18/2023, ktorým sa mení VZN č. 13/2023 o určení výšky príspevkov zákonných zástupcov detí a žiakov na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach, ktorých je zriaďovateľom Mesto Zlaté Moravce.

            Týmto sa mení poplatok v ŠKD z 10 € na 15 € na mesiac. ŠJ z 3 € na 5 € na mesiac.

            Ďakujeme za pochopenie.

            VZN mesta ZM.pdf

             

        • Skvelý tip na vianočný darček
          • Skvelý tip na vianočný darček

          • Milí rodičia a priatelia školy, ak ešte zháňate darčeky na poslednú chvíľu, máme pre Vás riešenie. Vašich blízkych a priateľov by určite potešili chvíle strávené pri chutnom jedle a dobrej hudbe. A práve to je náš tip! Darujte svojim blízkym pod stromček lístky na VIII. školský ples, ktorý sa bude konať dňa 9. februára 2024 o 19:00 hod.  v priestoroch hotela ViOn. Cena vstupenky je 45 € na osobu.

            Vstupenky si môžete zakúpiť prostredníctvom triednych učiteľov.

            Tešíme sa na Vás!         

                                           

             Mgr. Katarína Škulová

              za organizačný výbor

          • Riaditeľské voľno


          • Riaditeľka Základnej školy, Pribinova 1, Zlaté Moravce podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008
            o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov udeľuje riaditeľské voľno dňa  22.12.2023.
             

        • Vianočné trhy na Pribinke
          • Vianočné trhy na Pribinke

          • Štrnásty december sa v Základnej škole na Pribinovej ulici v Zlatých Moravciach niesol v znamení niečoho nového. Tradičnú vianočnú akadémiu, na ktorú boli mnohé roky rodičia, žiaci i samotní učitelia zvyknutí, vystriedali vianočné trhy v areáli školy.

            Vianočné trhy v mestách sú neodmysliteľným znamením toho, že prichádzajú najkrajšie sviatky v roku. Atmosféra na trhoch býva čarovná. Preto sme sa rozhodli zorganizovať niečo takéto aj na pôde našej školy. Chceli sme, aby sme sa navzájom viac spoznali. Prechádzka Vianočnou uličkou bola tým správnym priestorom na vzájomnú komunikáciu medzi ľuďmi, ktorí sa trhov zúčastnili. Zažili sme tak spolu niečo nové. Zastaviť sa mohol ktokoľvek, kto prejavil záujem a prijal naše pozvanie.

            Na ľudí, ktorí sa našich vianočných trhov zúčastnili, čakali počas decembrového popoludnia stánky s predajom drobných darčekov i tvorivé dielne na výrobu vianočných ozdôb či pozdravov. Ľudia si mohli zaspomínať v podobe vystúpení aj na staré zvyky a tradície, ktoré sú súčasťou našej ľudovej kultúry. Každý, kto mal chuť, mohol sa ponúknuť teplým čajom, vianočným punčom, perníkom či slaným pečivom. Takéto dobroty pripravili naše pani kuchárky. Každý, kto ochutnal, bol spokojný. O labužnícky zážitok pre hostí sa postarali aj žiaci z 8.a triedy, ktorí sa rozhodli ponúkať fantastické palacinky. Bol o ne veľký záujem. Súčasťou vianočných trhov bol aj živý betlehem a vystúpenie mažoretiek.

            Hlavná myšlienka tejto vianočnej akcie sa niesla v duchu ... „raz v roku sa naša škola zmení. To je vždy, keď pocítime, že na svete nie sme sami.“ A my sme chceli, aby v tento deň nikto nebol sám a zažil v našej prítomnosti kúsok Vianoc ešte pred samotnými Vianocami.

            Veríme, že každý si odniesol z trhov nielen príjemné pocity, ale aj sviatočnú náladu a upevnil tak v sebe čakanie na čarovné a zázračné obdobie, ktoré máme pred sebou.

            Ďakujeme každému, kto si našiel čas a strávil ho v našej prítomnosti. Už teraz sa tešíme na to, čo všetko nás čaká v priebehu nasledujúceho roka. Všetkým želáme krásne Vianoce a nezabudnuteľný nový rok.

            PaedDr. Marianna Hajková

          • Čo je nové v eTwinningu?

          •                                                

            Náš nový eTwinning projekt s názvom Zelená myseľ bol v uplynulom mesiaci skutočne pestrý. Na začiatku sme získali rodičovské povolenia na realizáciu aktivít, a hor sa do práce! Bolo jej skutočne neúrekom. Pripomenuli Svetový deň pozdravov. Oslavuje sa 21.11.2023. Pri tejto príležitosti  sme sa s našimi partnerskými krajinami Talianskom, Gréckom a Slovinskom pozdravili prostredníctvom programu Wordart. Žiaci si v aplikácii našli obrázok, ktorý sa im páčil a niesol v sebe ekologický odkaz, napr. kvapka vody, zemeguľa, strom, či iné a prostredníctvom aplikácie vsunuli do obrázka pozdravy vo viacerých jazykoch. Aktivita bola zaujímavá aj z jazykovej stránky, nakoľko sme pracovali so slovníkmi, aby sme zistili, ako sa ktorý pozdrav v jednotlivom jazyku povie. Následne sme vytvorili fotokoláž z už vytvorených pozdravov. S vytváraním koláží žiaci nemali skúsenosti, ale o to viac sa do práce zahryzli a výsledkom boli skutočne umelecké diela. Aby sme sa s novými kamarátmi z partnerských krajín lepšie spoznali, vytvorili sme si v dostupných počítačových programoch animované postavy, pod ktoré sme sa  v angličtine v krátkosti predstavili a niečo o sebe napísali. Keďže projekt je ekologicky orientovaný, nazabudli sme dopísať aj niečo o tom, čo pre našu planétu robíme doma, či v škole, aký máme vzťah k ekologickým aktivitám. Už sa nevieme dočkať ďalších spoločných akcií, nakoľko nás ich čaká ešte veľa. Okrem rozvíjania počítačovej gramotnosti a anglického jazyka veríme, že z nás vyrastie generácia, ktorá sa prírode nebude otáčať chrbtom, ale ju bude aj chrániť.

            PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.

          • Triedne noviny v 7.b

          •      To, že učenie sa časov v angličtine môže byť nanajvýš nudné a nezaujímavé, si všetci vieme predstaviť. Pravda je však taká, že to môže byť dokonca aj vzrušujúce. O tom sme sa presvedčili v 7.b triede, keď sme sa potili nad nepravidelnými slovesami a minulým a predprítomným časom. Rozhodli sme sa  trocha si spestriť vyučovanie a ísť na to trocha inak. Zahrali sme sa na reportérov a novinárov a písali sme články o tom, čo sa deje v triede, prípadne v škole. Žiaci, ktorí sa dobrovoľne prihlásili na tieto aktivity tvrdia, že je to veľká zábava.

              „Píšeme o tom, čo nás cez týždeň zaujme. Snažíme sa písať  vtipne a koľkokrát si ani neuvedomujeme, že píšeme v angličtine,“ uvádzajú mladí novinári. Ak ste zvedaví na ich prvotiny, určite si nenechajte ujsť najbližšie číslo žiackeho anglického časopisu Enjoy English with us, ktorého čísla sú pravidelne uverejňované na stránke školy.

                 Tešíme sa, že máme medzi žiakmi aj takéto talenty, ktorých písanie baví a nenútenou formou si tak precvičujú náročnú gramatiku z cudzieho jazyka.

            PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.

        • Schránka dôvery
          • Schránka dôvery

          • Milí žiaci,

            chceme vás povzbudiť k väčšej všímavosti a citlivosti navzájom. Pamätáte si na Deň duševného zdravia? Spoločne sme sa zamerali na pozitívne myšlienky a písali sme si ich do kreslených hláv. Čo ak sa nám však stane, že nevieme nájsť pozitívnu myšlienku? Vidíš, že je niekto smutný alebo veľmi nahnevaný? Sedí niekto v triede sám?

            Niekedy stačí tak málo. Zdvihnúť hlavu a svoj zrak zamieriť k spolužiakom a kamarátom, byť tu pre nich. A byť tu aj pre tých, ktorí možno sedia v lavici sami, sedia v kúte, vyberú sa sami na chodbu alebo domov chodievajú sami. To je často príležitosť priblížiť sa bližšie k človeku, ktorý možno potrebuje len jedno oslovenie alebo jednu vetu. Ani neviete, ako veľmi mu môžete zlepšiť jeho deň.

            Často sa však tieto veci nedejú a niektorí ostávajú sami. Sami so svojimi starosťami, problémami, trápením. Sami so svojím hnevom, smútkom, zlou náladou. Ak si niekedy jedným z nich, neostávaj v tom sám. Máme v škole otvorenú možnosť:

            • možnosť zdieľať svoju bolesť, keď máš pocit, že to nikoho z tvojho okolia nezaujíma,
            • možnosť hľadať odpovede na nezodpovedané otázky,
            • možnosť hľadať riešenie, hoci sa ti práve zdá, že žiadne neexistuje.

            Tou možnosťou je Schránka dôvery. Je tu pre teba 5 dní v týždni, kedykoľvek budeš potrebovať a chcieť. Môžeš sa jej kedykoľvek zdôveriť.

            Kde ju nájdeš?

            Na chodbe oproti riaditeľni.

            Kto bude čítať tvoje odkazy?

            So zachovaním maximálnej dôvernosti ich bude čítať školská psychologička Gabriela Nehézová.

            Schránku dôvery môžeš využívať aj vtedy, ak:

            • chceš upozorniť na nejaký problém,
            • ak máš nápad alebo námet na školské aktivity,
            • ak máš pripomienku, kritiku, pochvalu alebo sťažnosť.
            • Ak čakáš odpoveď, nezabudni sa podpísať, prípadne napísať svoj mail. Pozornosť však budeme venovať všetkým slušným, hoci aj anonymným odkazom.

            Schránka sa bude vyberať 1x do týždňa a to v utorok.

            NEOSTÁVAJ V TOM SÁM! Schránka dôvery je tu pre teba!

            Každá trieda od 4. ročníka bude mať od januára možnosť zapojiť sa a povzbudiť spolužiakov, ktorí budú okolo nej prechádzať, a to spoločnou pozitívnou myšlienkou, motiváciou alebo povzbudením, ktorú vo veľkosti A4 pripnú na plochu umiestnenú pod Schránkou dôvery. Po dvoch týždňoch sa bude žrebovať ďalšia trieda, ktorá túto myšlienku pripraví. Verím, že aj touto aktivitou prispejeme k tomu, aby sme sa povzbudili navzájom a neostávali V TOM sami.

            Schránku dôvery však môžete využívať už od dnešného dňa.

            Mgr. Gabriela Nehézová

        • Exkurzia do Londýna
          • Exkurzia do Londýna

          • V dňoch 4.- 8.12. 2023 sa 34 žiakov z našej školy pod vedením p. učiteľky Čásarovej a p. uč. Merčiakovej zúčastnilo exkurzie v Londýne. Autobusom sme vyrazili v ústrety dobrodružstvu. Cestovali sme cez Slovensko, Českú republiku, Nemecko, Belgicko do francúzskeho prístavu Calais. Tam sme sa nalodili na trajekt smerujúci do Veľkej Británie.

            Hneď po príchode do Londýna nás čakala pešia prehliadka so sprievodcom. Začala panoramatickým výhľadom na Londýn z lanovky.  Zviezli sme sa DLR vláčikom do centra mesta. Navštívili sme slávny Tower of London. Dozvedeli sme sa, že slúžil ako pevnosť a väzenie, v súčasnosti je to múzeum nádherných korunovačných klenotov, ktoré sme si mali možnosť  prezrieť. Metrom sme sa presunuli do múzea Madame Tussauds, kde nás okrem vystavených voskových figurín zabavilo aj 5D kino. Následne sme sa pešo presunuli na Oxford Street, kde sa nachádzajú najznámejšie obchody v Londýne.

            Streda sa niesla v prímorskom duchu.  Návštívili sme totiž prímorské mestečko Brighton, obľúbené dovolenkové miesto Londýnčanov. Prešli sme sa po nádhernej pláži plnej mušiel a spoznali Brighton z vtáčej perspektívy, nakoľko sme vystúpili na najvyššiu pohyblivú rozhľadňu British Airways i360.

            K najkrajším zážitkom nepochybne patrila návšteva najstaršieho akvária na svete- See Life Centre. Okrem morských rastlín a živočíchov sme spoznali, aké nebezbečné môže byť znečisťovanie morí a oceánov. Následne sme z parku Royal Pavillion prechádzali uličkami The Lanes, ktoré nám svojím tvarom a atmosférou pripomínali slávny britský film Harry Potter.

            Vo štvrtok začínala prehliadka v Greenwitch, teda mieste, kde sa nachádza nultý poludník. Z tohto miesta bol nádherný výhľad na celé mesto. Následne sme sa plavili loďkou po rieke Temži.

            Videli sme Houses of Parliament, Big Ben, Downing Street. Pookriali sme pri prechádzke v St. James´ parku. Zhliadli sme sídlo kráľa Karola III. Buckingham Palace. Navštívili sme aj miesta, ktorí sme mnohí poznali len z filmov, ako napríklad Čínska štvrť, s nádhernými oranžovými lampiónmi nad našimi hlavami a krásnou zdobenou bránou pri vstupe. Videli sme Soho, aj čarovné vianočné trhy. Nezabudli sme sa povoziť na fenomenálnom Londýnskom oku- London Eye- vyhliadkovom kolese, z ktorého bol čarokrásny výhľad na celé mesto. Večer si nás podmanil vysvietený Londýn.

             Vo večerných hodinách sme sa vždy unavení, ale plní zážitkov, vracali do hostiteľských rodín, kde žiaci mohli komunikovať v anlickom jazyku s miestnymi a spoznali tak anglickú kultúru stravovania a bývania priamo na vlastnej koži.

            Plní nezabudnuteľných dojmov sme sa vrátili na Slovensko 8. 12. vo večerných hodinách.

            Ciele exkurzie, napr. komunikácia výlučne v anglickom jazyku v anglicky hovoriacom prostredí a spoznávanie kultúry stravovania, bývania a spôsobu života mesta Londýn a Brighton boli naplnené. Žiaci mali možnosť spoznať najdôležitejšie pamiatky Londýna a Brightonu, o ktorých sa učia na hodinách anglického jazyka.

            Sme hrdí na žiakov, ktorí sa tejto exkurzie zúčastnili, nakoľko cesta a  najmä samotné presuny autobusom a metrom boli náročné. Žiaci dokázali, že sa vo veľkom svete nestratia. Veríme, že im práve táto skúsenosť dodala sebavedomie a  ich získané zážitky a skúsenosti pozitívne ovplyvnia aj v budúcnosti.

             

            PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.

        • Exkurzia do predvianočnej Viedne
          • Exkurzia do predvianočnej Viedne

          •  

            O Viedni sa hovorí, že by nemala chýbať na zozname cestovateľských snov, pretože je to miesto, ktoré má vždy a za každého počasia čo ponúknuť. A práve preto sa 52 žiaci  8. ročníka spoločne so 4 pani učiteľkami – Mgr. Katarínou Škulovou, PaedDr. Sylviou Halgašovou, Mgr. Mariannou Vavrovou, PaedDr. Mariannou Hajkovou,  vybrali na exkurziu do hlavného mesta Rakúska.

            Naše prvé kroky však najskôr smerovali do dedinky Kittsee neďaleko Bratislavy. Nachádza sa tam čokoládovňa Hauswirth, ktorá je svojimi výrobkami známa po celej Európe, Amerike i dokonca v Austrálii. Naši žiaci si v čokoládovni pozreli krátky dokument o založení rodinnej firmy. Následne smerovali na prehliadku čakoládovne, kde mohli priamo nazrieť do výroby sladkých dobrôt. Na záver ich čakalo to najlepšie, nákup v podnikovej predajni Schoko-Csárda. Tam na žiakov čakal široký sortiment čokoládových výrobkov.

            Z Kittsee sme sa autobusom presunuli do hlavného cieľa našej exkurzie. Vo Viedni sme sa najskôr zastavili na vianočných trhoch na námestí Rathausplatz. Pri vstupe nás vítal vysoký oblúk so sviečkami. Tradičný Christkindmarkt nám ponúkol vianočné darčeky, ozdoby na stromček, umelecké a remeselné výrobky, rôzne kulinárske špeciality, sladkosti i nápoje na zohriatie, ako aj betlehem a detský kolotoč. Tieto vianočné trhy dýchali naozaj neopísateľnou vianočnou atmosférou.

            Z trhov viedli naše kroky za krátkym poznaním historického centra Viedne. Videli sme Hoffburg – sídlo cisárov i rakúskeho prezidenta, ale aj Dóm svätého Štefana, ktorý je symbolom Viedne. Ide o najvýznamnejšiu gotickú stavbu v celom Rakúsku.

            Po prehliadke mesta nás čakala naša posledná zastávka – múzeum Time Travel. Vďaka 5D kinu, VR okuliarom, animatronickým voskovým figurínam a mimoriadnym zvukovým a svetelným efektom sme zažili niečo neopísateľné – bohatú históriu Viedne jedinečným spôsobom. Prostredníctvom úžasných 3D efektov sme cestovali do stredoveku. Zažili sme Viedeň počas moru a zúčastnili sme sa tureckého obliehania v roku 1683. Stretli sme sa s Máriou Teréziou, Františkom Jozefom I. a Sissi. Videli sme, ako sa tancuje tradičný viedenský valčík. Ocitli sme sa v protileteckom kryte pri vyhlásení poplachu počas druhej svetovej vojny. Nakoniec sme prežili čarovnú jazdu na koči ťahanom koňmi. Celá prehliadka bola neopísateľná. Kto v tomto múzeu nebol, nech neváha a počas najbližšej návštevy Viedne ho navštívi. Určite to za to stojí!

            Napriek nepriaznivému počasiu sme sa vo večerných hodinách vrátili spokojní, šťastní a plní neopísateľných zážitkov domov. Už teraz sa tešíme na ďalšiu zaujímavú exkurziu.

            PaedDr. Marianna Hajková

        • Krajské kolo Nitrianskeho kraja v rapid šachu žiakov a študentov ZŠ a SŠ
          • Krajské kolo Nitrianskeho kraja v rapid šachu žiakov a študentov ZŠ a SŠ

          • Krajské kolo Nitrianskeho kraja v rapid šachu žiakov a študentov ZŠ a SŠ

            Dňa 29.11.2023 sa v konalo Krajské kolo Nitrianskeho kraja v rapid šachu žiakov a študentov základných a stredných škôl. Našu školu  reprezentovali Natália Kozmérová zo 4.b a Michal Kéry z 8.b. Naši reprezentanti statočne bojovali a v tvrdej konkurencii obaja obsadili vo svojej kategórii 21.miesto. Miškovi a Natálke ďakujeme za reprezentáciu a prajeme veľa šťastia v ďalších súťažiach.

            PaedDr. Monika Páleník, Mgr.Marianna Vavrová

        • Okresné kolo Technickej olympiády
          • Okresné kolo Technickej olympiády

          • Dňa 23.11.2023 sa v Strednej odbornej škole technickej, Zlaté Moravce konalo okresné kolo Technickej olympiády.

            Našu školu reprezentovali v: 

            kategória A – dvojice žiakov ( 8. a 9. ročník ZŠ ) – Matej Martinka, 8.a a Alex Končal, 9.a.

            B – jednotlivci – žiaci 5. – 7. ročníka ZŠ – Ela Šabíková, 7.a.

            Súťaž pozostávala z dvoch častí:

            1. praktická – vypracovanie písomného testu

            2. teoretická – zhotovenie jednoduchého výrobku

            Naši žiaci preukázali teoretické vedomosti a praktické zručnosti v silnej konkurencii súťažiacich z okolitých škôl a obcí. Veľkým úspechom je umiestnenie žiačky Ely Šabíkovej zo 7.a, ktorá sa stala úspešnou riešiteľkou a umiestnila sa na štvrtom mieste, iba jeden bod ju delil od krásneho tretieho miesta. Všetkým súťažiacim blahoželáme a veríme, že ich technické nadšenie neopustí ani v nasledujúcich ročníkoch.

            Mgr. Adrián Ballay

        • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?


          • Veľmi veľa! Presvedčili nás o tom žiaci, rodičia, učitelia, priatelia a príbuzní, ktorí nám pomohli naplniť 60 krabíc niečím teplým, mäkkým, sladkým, slaným, niečím pre zábavu a hlavne láskou. Žiaci s radosťou na tvárach starostlivo vyberali a plnili krabičky, ktoré sme netradičnou kuriérskou službou odovzdali priamo koordinátorke tejto akcie pani Ing. M. Holej. Každý malý kuriér dostal za odmenu maličkú sladkosť a s dobrým pocitom pri srdiečku sa vrátil do školy. Veríme, že aj tento rok urobíme krajšie Vianoce pre tých, ktorým naše malé darčeky poputujú.

            Mgr. Andrea Pinterová