• Žiacka konferencia v rámci eTwinning projektu Zelená myseľ
          • Žiacka konferencia v rámci eTwinning projektu Zelená myseľ

          •                      

            Dňa 22.1.2024 sa uskutočnila interaktívna konferencia v rámci eTwinning projektu s názvom Zelená myseľ. Stretli sme sa učitelia a žiaci z participujúcich krajín: Slovenska, Talianska a Grécka. Konferencii predchádzal výber ekologických tém podľa chuti žiakov. Slovenský tím, teda naši deviataci zapojení do projektu, si vybrali tému určovania rastlín a drevín. Zber údajov sme uskutočnili v okolí našej školy, ale aj individuálne na dvoroch a v záhradách našich žiakov. Keďže sme boli na exkurzii v Londýne a vrámci nej navštívili aj známe Londýnske parky, rozhodli sme sa urobiť zber údajov aj tam. Nafotili sme rastliny a dreviny a určovali ich podľa aplikácie PlantNet. Názvy sme uvádzali v latinčine, slovenčine a v angličtine. K fotografiám žiaci pripravili text o tom, ako uskutočnili zber a určovanie rastlín a drevín. Porovnali údaje zo Zlatých Moraviec a z Londýna. Výsledkom boli krásne prezentácie, z ktorých sme spoločným hlasovaním vybrali tú, ktorú sme odprezentovali na konferencii. Rokovacím jazykom bola angličtina. Žiaci z ostatných participujúcich krajín si vybrali tiež pútavé ekologické témy. Nám učiteľom sa zase potvrdilo, že aj žiaci základnej školy dokážu robiť prieskumy na vysokej úrovni. Veríme, že elán nás neopustí a budeme takto pokračovať aj naďalej, nakoľko nás v rámci tohto projektu čakajú ešte ďalšie dobrodružstvá.

            PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.

          • Úspešné výtvarníčky z Pribinky

          •  

                  Aj tento rok sa žiaci Základnej školy na Pribinovej ulici v  Zlatých Moravciach  zapojili do medzinárodnej výtvarnej súťaže Vianočná pohľadnica. Súťaž organizovalo Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne. 

                  Žiaci rôznymi výtvarnými technikami maľovali originálne vianočné pohľadnice.  Veľmi nás teší, že dve žiačky z našej Pribinky boli ocenené. Viktória Minárová získala 1. miesto a Terézia Čásarová 3. miesto. Dievčatám zo srdca gratulujeme a prajeme im ešte veľa úspechov.

            PaedDr. Katarína Šustáková

          • Včielky Bee-Bot a Blue-Bot

          • Začiatkom roka 2024 do kabinetu IKT techniky „prileteli“ nové učebné pomôcky, ktoré dlho neoddychovali na polici. Už v januári zavítali medzi prvých kamarátov tretiakov a štvrtákov. Niektoré deti ich poznali z materskej školy, iné sa s nimi stretli prvý raz. Programovateľné roboty v tvare chrobáčikov pomôžu žiakom zvládnuť prvé kroky v programovaní, ktoré sú obsahom vyučovania informatiky. Včielky rozvíjajú logické myslenie, priestorovú predstavivosť, plánovanie a jemnú motoriku, takže môžu priletieť aj na hodiny slovenčiny, matematiky, vlastivedy a iné predmety. Práca s nimi vedie k spolupráci v kolektíve, čomu sa tiež učíme.

            Mgr. Andrea Pinterová

        • Lyžiarsky výcvik
          • Lyžiarsky výcvik

          • V dňoch 15.1. až 19.1.2024 sa žiaci našej školy zúčastnili lyžiarskeho výcviku. Miestom, kde bola naplánovaná lyžiarska škola, bola Jasenská dolina.

            V pondelok ráno čakalo pred školou 40 siedmakov a 5 deviataci. Všetci pripravení na nové dobrodružstvo.

            Počas výcviku inštruktori rozdelili žiakov na viacero skupín podľa úrovne lyžiarskych schopností. Žiaci sa učili základy lyžiarskej techniky a ako zvládať lyže. Zdatní lyžiari zdolávali najťažší svah, zdokonaľovali svoje lyžiarske schopnosti. Lyžovali sme dvakrát denne, 2 hodiny dopoludnia a 2 hodiny popoludní.

            Počas piatich dní sa žiaci postupne zlepšovali. Museli prekonať sami seba, bolesť nôh, únavu a najmä potlačiť strach. To sa im do konca týždňa podarilo.

            Úspešne zvládli základy lyžovania, nebáli sa vyviezť vlekom na svah.

            Počas výcviku sa žiaci nielen lyžovali. Voľný čas trávili v spoločenskej miestnosti. Hrali spoločenské hry, izby sa zabávali navzájom, učili sa tancovať, pozerali filmy.

            V piatok sme ukončili lyžiarsky výcvik. Dopoludnia sa žiaci ešte lyžovali. Inštruktori potom zhodnotili kurz a pasovali účastníkov za lyžiarov.

            V spoločenskej miestnosti sme ešte rozdali diplomy o absolvovaní kurzu a vyhodnotili správanie a poriadok v izbách. Najlepšie tri izby dostali sladké odmeny.

            Lyžiarsky výcvik sa skončil. Žiaci sa naučili základy lyžovania, viacerí sa ešte viac zdokonalili. Tešíme sa na ďalšie spoločné podujatia.

             

            M. Páleník, D. Gígelová, I. Gáliková

        • KARNEVAL :)
          • KARNEVAL :)

          • ​​​​​​Milí žiaci!

                  Už 1. februára nás čaká karneval, ďalšia akcia plná zábavy a farebných kostýmov, veselých tančekov a  akčných hier. Naša porota pozostávajúca z pedagogických zamestnancov školy a zástupcov žiakov bude na maskách hodnotiť ich originalitu, kreatívne prevedenie, domácu výrobu a celkový dizajn. 

            Príďte si zasúťažiť o najlepšiu masku alebo len tak sa zabaviť! Tak neváhajte...

            Tešíme sa na Vás :)

            Za školský parlament Nina Valachová a Sofia Lukačková, 9.b

        • Pribinka získala významné ocenenie za projekt eTwinning, Európsky certifikát kvality
          • Pribinka získala významné ocenenie za projekt eTwinning, Európsky certifikát kvality

          •           

                 S radosťou sme prijali správu, že Pribinka získala za projekt eTwinning s názvom Čarovné ostrovy okrem nálepky Národný certifikát kvality, už aj Európsky certifikát kvality. Znamená to, že projekt bol ohodnotený ako jeden z najlepších eTwinning projektov v Európe. Je to prestížne ocenenie pre našu školu.

                eTwinning je najväčšia komunita škôl v Európe, ktorá vznikla v roku 2005. Umožňuje zamestnancom a žiakom všetkých typov škôl spájať sa na diaľku, komunikovať v bezpečnom virtuálnom prostredí, vytvárať partnerstvá so spoločným cieľom: zábavnou a inovatívnou formou vzdelávať svojich žiakov a študentov a najmä získať, rozvíjať a osvojovať si kľúčové kompetencie vo výchovno-vzdelávacom procese, najmä v oblasti digitalizácie.

                 Projekt Čarovné ostrovy trval od marca 2023 do mája 2023. V rámci tohto projektu sa minuloroční deviataci podieľali na tvorbe videí, obrázkov, animácií a textov. Zapojené školy boli z Českej republiky, Turecka a Talianska. Každá škola každý mesiac preskúmala dve vybrané ostrovy a odovzdala výstupy. Projekt bol zameraný na rozvoj komunikačných zručností, spoluprácu zapojených škôl a tvorbu výstupov v rôznych IT programoch.

                   Princípom celého projektu bola myšlienka, že žijeme na vysnívanom tropickom ostrove a vytvárame si vlastný virtuálny svet. Príbeh sprevádzala animovaná postavička, takzvaný Avatar, ktorého si študenti vytvárajú v dostupných aplikáciách. Postupom času sme pre nášho Avatara vytvorili príbeh, akési dobrodružstvo, ktoré prežil na ostrove. Vytvorili sme e-knihu. Je to náš konečný produkt.  Každú časť príbehu napísali žiaci z inej krajiny. e-kniha rozpráva príbeh postáv, ktoré zažívajú dobrodružstvá na ostrovoch, ktoré študenti skúmali. Príbeh vymysleli sami žiaci na základe vedomostí, ktoré prostredníctvom výskumu o ostrovoch nadobudli. Žiaci z každej zúčastnenej krajiny si vymysleli svoju časť príbehu a jednotlivé časti na seba nadväzujú.

                 V tomto projekte sa učitelia aj žiaci naučili využívať viaceré technológie. Používali sme elektronické nástenky – padlety, na ktorých sme zverejňovali prípravné a záverečné práce žiakov a pedagógov. Spolu so žiakmi sme sa naučili vytvárať logo projektu pomocou programu Canva. Program Canva sme využili aj na vytváranie fotokoláží zo spoločných interaktívnych konferencií.   Študenti si vyskúšali vytvoriť video o škole v programe Renderforest. Tie najkrajšie sme zverejnili na portáli Twinspace. Naučili sme sa vytvárať Avatarov v mnohých dostupných aplikáciách.  Stretli sme sa s programom Storyjumper, ktorý nám ukázal, že robiť e-knihu spolu s inými krajinami je úžasné dobrodružstvo. Tento program určite vyskúšame aj v budúcnosti, deti sa pri ňom veľa naučili a zažili veľa zábavy.  Väčšinu z nich sme vyskúšali a naučili sa v triede. Zistili sme, že učenie sa nových IT zručností je zábava pre študentov aj učiteľov. Spolupracovali sme na interaktívnych konferenciách. Študenti na nich predstavili svoje vybrané ostrovy.

                 Komunikačným jazykom projektu bola angličtina. Žiaci museli neustále komunikovať s partnermi v anglickom jazyku nielen na interaktívnych konferenciách, ale aj priebežne pri práci na aplikáciách a IT programoch.  Na portáli TwinSpace komunikovali so svojimi rovesníkmi na rôzne témy. Všetky dokončené úlohy sú stále v bezpečnom virtuálnom priestore TwinSpace. Projekt bol hodnotený študentmi a pedagógmi formou vstupných záverečných ankiet.  Podarilo sa nám prepojiť viacero predmetov: anglický jazyk, informatiku a geografiu. Bolo aplikované rovesnícke učenie. Podarilo sa nám úspešne naplniť ciele projektu – sociálne a kultúrne rozvíjať našich žiakov, prakticky uplatniť znalosti z anglického jazyka a geografické znalosti a naučiť sa používať nové online nástroje.

                  Veríme, že aj naďalej budeme v podobných projektoch pokračovať s rovnakým elánom ako doteraz.

            PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.

          • Oznam

          •           Dňa 16.1. 2024 sa od 15.00 h do 17.00 h uskutoční informačné popoludnie o prospechu a správaní žiakov v jednotlivých triedach. 

            Účasť zákonných zástupcov nutná.