• Fotogaléria - vystúpenie pre starých rodičov

          • Október je vďaka pestrej palete farieb jesennej prírody azda najkrajším mesiacom. Podobne, ako je to s ročnými obdobiami, je to i s ľudským životom. I človek je krásny nielen vtedy, keď je mladý, rezko a svižne vykračuje, ale jeho krásu tvoria aj múdrosť a skúsenosti, ktoré mu vekom pribudli. 

            Staroba sa týka všetkých nás. Je prirodzenou súčasťou nášho života. Pripomína nám, aby sme si uctili seniorov a dali im najavo našu náklonnosť. Aj preto sme si vo štvrtok 26. októbra 2023 pripravili v priestoroch novej budovy malý kultúrny program pre starých rodičov. Kultúrneho programu sa zúčastnili žiaci 3.a, 3.b a 4.b triedy pod vedením svojich triednych učiteliek – Mgr. Andrey Pinterovej, Mgr. Marianny Škulovej a Mgr. Lenky Dibalovej.

            Nájdime si čas, vľúdne slovo a milý úsmev pre starších nielen počas októbra, ale kedykoľvek, aby sme im dokázali, že nám na nich záleží.

            Triedne učiteľky

        • Školské kolo Technickej olympiády
          • Školské kolo Technickej olympiády

          • Dňa 11.10.2023 sa v našej škole konalo školské kolo Technickej olympiády. Súťažilo sa v dvoch kategóriách:

            kategória A – dvojice žiakov ( 8. a 9. ročník ZŠ )

            B – jednotlivci – žiaci 5. – 7. ročníka ZŠ. Každej kategórie sa zúčastnilo 12 súťažiacich.

            Žiaci vypracovali písomný test, v ktorom načreli do hĺbky svojich technických vedomostí.

            S radosťou môžeme konštatovať, že z každej kategórie nám postúpili súťažiaci do okresného kola, ktoré sa bude konať 23.11.2023.

            Z kategórie A postúpili: Alex Končal z 9.a a Matej Martinka z 8.a.

            V kategórii B bude našu školu reprezentovať Ela Šabíková 7.a..

            Úspešní riešitelia v kategórii A: Radoslav Čásar 8.a., Hana Jakubcová 8.b., Adam Haladej 9.a., Diana Čaládiková 9.a., Hana Gajdošíková 8.a., Michaela Sojková 9.a. a Sebastian Frajka 8.a.

            Všetkým súťažiacim blahoželáme a postupujúcim prajeme veľa šťastia v okresnom kole.

             

            Mgr. Adrián Ballay

          • Jeseň v škole

          •       Jeseň ako ročné obdobie je mimoriadne inšpiratívna téma. Jej čaro sme sa snažili zachytiť aj počas hodín výtvarnej výchovy a výsledok stojí za to. Žiacke práce tak môžu zdobiť interiér školy a spríjemniť pobyt v nej.

                 No neinšpirovala nás len jeseň. Vyrábali sme tiež záložky pre partnerskú školu v Českej republike. Ako to dopadlo? Veď posúďte sami!

             

            Mgr. Katarína Škulová

        • Jesenná šaráda
          • Jesenná šaráda

          •    Slnečné leto vystriedala pestrofarebná jeseň. Tekvice dorástli do úctyhodných rozmerov. Gaštany opúšťajú svoj pichľavý úkryt a cupkajú na zem. Listy hýria prekrásnymi farbami.

               Nastal ten správny čas na Jesennú šarádu – súťaž v tvorbe najkrajších jesenných dekorácií. A tak sa v utorok 17. októbra Základná škola na Pribinovej ulici zaplnila najrozmanitejšími prírodnými materiálmi – tekvicami veľkými aj malými, oranžovými aj zelenými, gaštanmi, listami, kukuričkami aj jabĺčkami. Starší a mladší žiaci spojili svoje sily a tútorské triedy sa pustili do prípravy najkrajšej jesennej ozdoby.  Kreatívnu činnosť sme využili na to, aby sme opäť podporili priateľstvo a dobré vzťahy medzi žiakmi našej školy. My tomu hovoríme TÚTORSTVO. Veľkí a malí spoločne vymýšľali, tvorili, vyrezávali, vystrihovali, aranžovali... Nápadom  sa nekládli žiadne hranice a pod rukami šikovných žiakov vznikali prekrásne jesenné kytice, zubili sa tekvice, ožívali zvieratká a lesní škriatkovia.

               Nápadité jesenné výtvory teraz zdobia priestory našej školy. Veríme, že sa budete inšpirovať a milé jesenné dekorácie ozdobia aj vaše domácnosti.

                                                                     

            PaedDr. Sylvia Halgašová,

            koordinátorka programu Otvorené školy

             

                 V utorok 17.októbra sa v našj škole uskutočnila tvorivá aktivita s názvom Jesenná šaráda.

                  Žiaci z tútorských tried, malí s veľkými, spoločne tvorili jesenné dekorácie, vyrezávali tekvice, vyrábali zvieratká, či už z papiera alebo prírodných materiálov.

                 Našli sme si nových kamarátov, užili si pekný, tvorivý a zábavný deň  na Pribinke, a tým privítali jeseň.

                Všetky diela boli úžasne kreatívne a inšpiratívne. Chceme sa poďakovať všetkým, ktorí sa zapojili a aj pani učiteľkám a pánom učiteľom za pomoc.

            Sofia Lukačková, 9.b

            školský parlament

          • Súťaž o najchutnejší jablkový koláč

          •  

                V piatok 20.októbra bol Deň jablka na Pribinke. Naša škola sa ho rozhodla osláviť, a tak vymyslela pre prvý stupeň jablkové hody a pre druhý stupeň súťaž o najlepší jablkový koláč. 

                Mladší žiaci si so sebou do školy priniesli jablkové občerstvenie, rozdelili sa so svojimi spolužiakmi a spolu hodovali.

                Starší žiaci sa zapojili do súťaže a ich úlohou bolo pripraviť koláč a pri jeho príprave sa odfotiť. Prihlásilo sa 18 tímov s 27 účastníkmi.

            Naša porota všetky koláče poctivo ochutnala a spoločne sme vybrali výhercov. Zvyšné koláče sme rozdali do tried a na ochutnanie aj našim učiteľom.   

               Súťaž dopadla výborne, veď posúďte.                                                                        

            Nina Valachová, 9.b

            školský parlament

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Súťaž o najchutnejší jablkový koláč.

          • Regionálna súťaž v prednese poézie a prózy

          •  

            Dňa 18.10.2023 sa žiaci našej školy Rastislav Szeredy, Lívia Kobesová a Alexandra Sečkárová zúčastnili 5. ročníka regionálnej súťaže v prednese poézie a prózy štúrovských autorov. Podujatie organizoval miestny odbor Matice slovenskej a mesto Zlaté Moravce s mestskými organizáciami.

            Naša žiaci sa medzi 25 žiakmi, ktorí reprezentovali školy zo Zlatých Moraviec a okolia, nestratili a predviedli veľmi pekný umelecký prednes.

            Odborná porota vybrala v 1. kategórii, v ktorej boli zaradení naši žiaci, na 1. miesto Líviu Kobesovú. Gratulujeme jej a ďakujeme jej aj Rasťovi a Alexandre za výbornú reprezentáciu našej školy.

            Dúfam, že sa stretneme na ďalších recitačných súťažiach.

             

            D. Gígelová

             

        • Zájazd do Londýna- aktualizácia
          • Zájazd do Londýna- aktualizácia

          • ​​​​​​Milí rodičia!

            Dovoľujeme si vás osloviť s ponukou predvianočného zájazdu do Anglicka (Londýn, Brighton). Zájazd je určený pre žiakov 7.- 9. ročníka.

             

            Termín: 4.12. - 8.12.2023

             

            CENA: 330 EUR/osoba

             

            Peniaze posielajte do 27.10. 2023 na číslo účtu: SK9109000000000232316178

            nezabudnite do poznámky napísať meno a priezvisko dieťaťa a jeho dátum narodenia.

             

            V cene je zahrnuté:

            • doprava zájazdovým autobusom,
              • doprava Calais-Dover a Folkstone - Calais (trajekt, Eurotunnel)
              • 2x ubytovanie v hostiteľských rodinách s plnou penziou (kontinentálne raňajky, obed formou balíčku, večera)
              • ubytovanie po 2-5 študentoch v jednej rodine,
              • sprievodca CK po celú dobu pobytu i cesty,
              • cestovné poistenie

            V cene nie je zahrnuté vstupné do objektov a lístky na MHD v Londýne.

            V prípade akýchkoľvek otázok kontaktujte p. uč. Čásarovú 0908 629 981.

          • Pribinka na pracovnej ceste v Chorvátsku

          •   

                  V dňoch 8.10.-13.10. 2023 piati učitelia cudzích jazykov z Pribinky vycestovali na pracovnú cestu do Chorvátska. Mobilita sa uskutočnila v rámci projektu Erasmus +  European Games (Európske hry).

                  Partnerská škola Osnova skola Janka Leskovara je situovaná v  meste Pregrada v Chorvátsku. Stretli sme sa tam s našimi projektovými partnermi z Turecka a Nemecka.

                  Učitelia majú prostredníctvom tohto projektu spoznať prácu kolegov v zahraničí, rôzne tradície, hry, športy, súťaže či ľudové tance v európskych krajinách. Pracovným jazykom bola predovšetkým angličtina, ale dorozumievali sme sa aj inými európskymi jazykmi.

                  Pracovný program sa začal v pondelok 9.10.2023. Ráno sme absolvovali prehliadku mesta a mestského múzea. Tam sme spoznali históriu a kultúru mesta Pregrada. Presunuli sme sa do partnerskej školy, kde nás srdečne uvítali. Deti nám pripravili tanečné vystúpenie v ľudovom štýle a hru na harmonike. Vzhľadom na to, že témou projektu sú práve európske hry, žiaci si v triedach pre nás pripravili ukážky tradičných chorvátskych hier. Keďže medzi európske hry neodmysliteľne patria aj športy, venovali sme sa tejto téme aj na mobilite. Videli sme ukážku hodiny telesnej výchovy. Zapájali sme sa do športových aktivít v školskej telocvični aj vonku.

                   V utorok sme v škole diskutovali na tému digitálne nástroje vo vzdelávaní, v ktorej sa všetci predstavitelia jednotlivých krajín mohli vyjadriť k tejto téme a porovnať vzdelávacie nástroje v jednotlivých európskych krajinách. Vyskúšali sme si digitálne hry, ktoré si pre nás pripravila  chorvátska škola. Hry boli poučné, a čo je najdôležitejšie, realizovateľné aj v našom školskom prostredí. V poobedňajších hodinách sme  navštívili mesto Krapina, ktoré je celosvetovo najznámejšie miesto spojené s históriou neandertálcov. Našlo sa tam najviac pozostatkov neandertálcov na svete Pozreli sme si ich vo veľkom interaktívnom múzeu k tejto téme. Zaujímavý bol tiež vedecký park, ktorý je určený nielen pre žiakov a učiteľov, ale aj pre širokú verejnosť. Myšlienka vedeckého parku by sa určite ujala aj u nás a ak by aj nie, jednotlivé metódy a hry použité v ňom aj na hodinách prírodopisných predmetov či na akciách školy.

                   V stredu sme prežili krásny, slnečný deň na Plitvických jazerách, ktoré nepochybne predstavujú jeden z najznámejších symbolov Chorvátska.

                  Vo štvrtok sme navštívili hlavné mesto Chorvátska, Záhreb. Okrem prehliadky pamätihodností sme si vyskúšali hry realizovateľné so žiakmi v mestskom prostredí, ako napríklad úniková hra.

            Výsledky projektu sú skúsenosti v rôznych oblastiach, napr. jazykové skúsenosti, kultúrne zážitky, skúsenosti s hraním, tvorivé a umelecké skúsenosti.

                  Ciele projektu, napr. výmena  pedagogických skúseností a metodických postupov, tímová práca i nadviazanie nových kontaktov s učiteľmi partnerských krajín, boli naplnené.

                 Poďakovanie patrí všetkým, ktorí podali pomocnú ruku a pomohli pri organizácii mobility, hlavne  učiteľom a vedeniu školy.

                  Projekt bol financovaný s podporou Európskej komisie. Tento článok reprezentuje výlučne názor autoky a komisia a ani národná agentúra nezodpovedajú za akékoľvek použitie informácií obsiahnutých v tomto článku.

             

                                                                                                                        PhDr. Gabriela Čásarová, PhD

          • Pribinka získala národný certifikát kvality za projekt eTwinning

          •                  

                 S radosťou sme prijali správu, že Pribinka získala za projekt eTwinning s názvom Čarovné ostrovy Národný certifikát kvality.

                eTwinning je najväčšia komunita škôl v Európe, ktorá vznikla v roku 2005. Umožňuje zamestnancom a žiakom všetkých typov škôl spájať sa na diaľku, komunikovať v bezpečnom virtuálnom prostredí, vytvárať partnerstvá so spoločným cieľom: zábavnou a inovatívnou formou vzdelávať svojich žiakov a študentov a najmä získať, rozvíjať a osvojovať si kľúčové kompetencie vo výchovno-vzdelávacom procese, najmä v oblasti digitalizácie.

                 Projekt Čarovné ostrovy trval od marca 2023 do mája 2023. V rámci tohto projektu sa minuloroční deviataci podieľali na tvorbe videí, obrázkov, animácií a textov. Zapojené školy boli z Českej republiky, Turecka a Talianska. Každá škola každý mesiac preskúmala dve vybrané ostrovy a odovzdala výstupy. Projekt bol zameraný na rozvoj komunikačných zručností, spoluprácu zapojených škôl a tvorbu výstupov v rôznych IT programoch.

                 Vedomosti žiakov z geografie sa rozšírili. Pri spoznávaní ostrovov deti zisťovali fakty o spôsobe života ľudí na ostrovoch, o faune a flóre a špeciálne geografické fakty jednotlivých ostrovov. Pracovali samostatne aj v malých skupinách, pri práci sa učili prezentovať svoje nápady. Naučili sa prerozdeľovať prácu a  pracovať v rôznych skupinách. Pochopili, ako predkladať návrhy a ako realizovať samotný predvýskum a projektový výskum. Naučili sa zbierať informácie o ostrovoch a následne ich triediť do rôznych kategórií. Identifikovali, ktoré informácie sú pre projekt dôležité a ktoré nie. Prišli na to, ako podať informácie tak, aby boli zaujímavé aj pre ostatných. Spolupracovali sme na interaktívnych konferenciách. Študenti na nich predstavili svoje vybrané ostrovy. Princípom celého projektu bola myšlienka, že žijeme na vysnívanom tropickom ostrove a vytvárame si vlastný virtuálny svet. Príbeh sprevádzala animovaná postavička, takzvaný Avatar, ktorého si študenti vytvárajú v dostupných aplikáciách. Postupom času sme pre nášho Avatara vytvorili príbeh, akési dobrodružstvo, ktoré prežil na ostrove. Vytvorili sme e-knihu. Je to náš konečný produkt.  Každú časť príbehu napísali žiaci z inej krajiny. e-kniha rozpráva príbeh postáv, ktoré zažívajú dobrodružstvá na ostrovoch, ktoré študenti skúmali. Príbeh vymysleli sami žiaci na základe vedomostí, ktoré o ostrovoch nadobudli. Žiaci z každej zúčastnenej krajiny si vymysleli svoju časť príbehu a jednotlivé časti na seba nadväzujú.

                 V tomto projekte sa učitelia aj žiaci naučili využívať viaceré technológie. Používali sme elektronické nástenky – padlety, na ktorých sme zverejňovali prípravné a záverečné práce žiakov a pedagógov. Spolu so žiakmi sme sa naučili vytvárať logo projektu pomocou programu Canva. Program Canva sme využili aj na vytváranie fotokoláží zo spoločných interaktívnych konferencií.   Študenti si vyskúšali vytvoriť video o škole v programe Renderforest. Tie najkrajšie sme zverejnili na portáli Twinspace. V budúcnosti by sme chceli video použiť aj v iných projektoch eTwinning alebo v projekte Erasmus+. Naučili sme sa vytvárať Avatarov v mnohých dostupných aplikáciách.  Stretli sme sa s programom Storyjumper, ktorý nám ukázal, že robiť e-knihu spolu s inými krajinami je úžasné dobrodružstvo. Tento program určite vyskúšame aj v budúcnosti, deti sa pri ňom veľa naučili a zažili veľa zábavy.  Väčšinu z nich sme vyskúšali a naučeli sa v triede. Zistili sme, že učenie sa nových IT zručností je zábava pre študentov aj učiteľov.

                 Komunikačným jazykom projektu bola angličtina. Žiaci museli neustále komunikovať s partnermi v anglickom jazyku nielen na interaktívnych konferenciách, ale aj priebežne pri práci na aplikáciách a IT programoch.  Na portáli TwinSpace komunikovali so svojimi rovesníkmi na rôzne témy. Všetky dokončené úlohy sú stále v bezpečnom virtuálnom priestore TwinSpace.Projekt bol hodnotený študentmi a pedagógmi formou vstupných záverečných ankiet.  Podarilo sa nám prepojiť viacero predmetov: anglický jazyk, informatiku a geografiu. Bolo aplikované rovesnícke učenie. Ak žiaci nevedeli, ako vyrobiť produkt, ostatní, ktorí to už zistili, sa podelili o svoje know-how. Podarilo sa nám úspešne naplniť ciele projektu – sociálne a kultúrne rozvíjať našich žiakov, prakticky uplatniť znalosti z anglického jazyka a geografické znalosti a naučiť sa používať nové online nástroje.

                  Veríme, že aj naďalej budeme v podobných projektoch pokračovať s rovnakým elánom ako doteraz.

             

                                                                                                              PhDr. Gabriela Čásarová, PhD

          • Exkurzia v historickej knižnici v kaštieli v Oponiciach

          • Dňa 5.10. 2023 sa žiaci 4.a zúčastnili exkurzie v historickej knižnici v kaštieli v Oponiciach. Žiakom sa exkurzia veľmi páčila a získali množstvo nových informácií o knihách. 

            Triedna učiteľka Marta Košútová

        • Olympiáda finančnej gramotnosti
          • Olympiáda finančnej gramotnosti

          •     Piatok 6.10 2023 si 12 tímov z ôsmich základných škôl Zlatých Moraviec a okolia medzi sebou zmerali sily a vedomosti v oblasti finančnej gramotnosti. Olympiáda spočívala vo vypracovaní testu a účasti v zábavnej aktivite.                                                                                       

                 V priebehu olympiády si žiaci vypočuli aj náučnú prednášku od regionálneho riaditeľa spoločnosti OVB Miloša Kováča, v ktorej sa dozvedeli veľa zaujímavých a potrebných informácií o tom, ako v dnešnej dobe fungujú financie a čo je potrebné v dnešnej dobe o peniazoch vedieť.           

                Olympiády sa z našej školy zúčastnili 4 žiaci 9. ročníka. Boli to žiaci z 9.a- Natália Nagyová, Diana Tonková a žiaci z 9.b- Dárius Tonkovič, Filip Belica, ktorí sa rozhodne nemusia hanbiť za svoje vedomosti. Ukázali, že finančná gramotnosť im nie je cudzia a je to oblasť, v ktorej sú doma. Umiestnili sa na krásnom 2. mieste a my im srdečne gratulujeme. Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy a prajeme im ešte veľa ďalších úspechov.  

            Bc. Simona Pavlíková

        •  Kreatívna palacinka
          • Kreatívna palacinka

          •     Dňa 6.10 2023 sa v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Zlatých Moravciach uskutočnila súťaž o najchutnejšiu a najkreatívnejšiu palacinku. Súťaž je v prvom rade zameraná na ukážku noviniek v modernej gastronómii, ale aj na osvetu v oblasti zdravej výživy.             

                 Súťaže sa zúčastnilo 16 družstiev zo základných škôl Zlatých Moraviec a okolia. Žiaci sa snažili zaujať nielen výzorom, ale hlavne zaujímavou chuťou ich palaciniek. Súčasťou tejto udalosti bola aj ukážka prípravy zdravých lievancov a zdravej desiatej šéfkuchárom Danielom Melicherikom, ktorý je aj predsedom Bratislavského klubu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.                            

               Žiaci si vyskúšali svoje zručnosti v ozdobovaní palaciniek, ale aj v súťaži zručností, ktorá bola pre nich pripravená. Mali taktiež možnosť ochutnať rôzne miešané nápoje a nazrieť aj do sveta prípravy voňavej kávy, či dokonca do modernej molekulárnej gastronómie.                                          

                Našu školu v tejto súťaži reprezentovali štyria žiaci z 8.b, konkrétne Alexandra Levická, Zuzana Szeredyová, Alexander Mechenski a Rastislav Szeredy, ktorí sa nebáli ukázať, čo vedia a zabojovali o svoje prvenstvo aj v takejto veľkej konkurencii. Vďaka ukážke ich originality a aj zmyslu pre detail a chuť sa im podarilo dosiahnuť skvelé 3. miesto. Žiakom srdečne gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy. Prajeme ešte veľa ďalších úspechov.

            Bc. Simona Pavlíková

        • Aby bolo dobra viac...
          • Aby bolo dobra viac...

          • Takto znie tohtoročné motto Dňa nezábudiek, do ktorého sme sa zapojili finančnou zbierkou aj v našej škole. Výťažok zbierky 141,30€ poputuje Lige za duševné zdravie. Tá vďaka nej financuje svoje projekty, medzi ktoré patrí aj linka dôvery Nezábudka. Linku môže využívať ktokoľvek, kto sa ocitne v tiesni a nechce v tom ostať sám. 

            Aktivitu v škole sme spojili s osvetou problematiky duševného zdravia, keď sme sa mohli spoločne zamyslieť nad tým, čo duševné zdravie je a ako sa môžeme oň starať. To nám bude pripomínať aj nosenie modrej nezábudky. 

            Všetkým zúčastneným, rovnako aj všetkým podporovateľom patrí obrovské ĎAKUJEME.

            Mgr. Gabriela Nehézová

          • Zber papiera

          • Zapojte sa do zberu papiera. Pomôžete planéte a najlepšie triedy získajú zaujímavé odmeny.

        • Prosba zelenoškolákov
          • Prosba zelenoškolákov

          •      Milí rodičia, chceli by sme Vás poprosiť o pomoc pri plnení akčného plánu Zelenej školy.

            Hľadáme šikovných oteckov, domácich majstrov, ktorí by nám pomohli dobudovať domčeky okolo IBC nádrží a sponzorov na zakúpenie cca 40 pákových batérií s perlátorom do tried a ostatných priestorov.

            V prípade Vašej ochoty pomôcť a podporiť Zelenú školu kontaktujte Mgr. Zuzanu Šišovskú alebo PaedDr. Luciu Hudecovú.

            Ďakujeme.

        • Európska noc výskumníkov
          • Európska noc výskumníkov

          •    Festival vedy Európska noc výskumníkov je najväčšou celoeurópskou iniciatívou zameranou na popularizáciu výskumu a inovácií.

               Cieľom podujatia je priblíženie práce vedcov, dosiahnutých výstupov a možností ich reálneho uplatnenia v každodennom živote širokej verejnosti. Zároveň je to snaha zlepšiť porozumenie o vplyve a dopade práce výskumníkov a inovátorov na životy mnohých ľudí.

               Osobitým cieľom je podpora  mladých ľudí pri rozhodovaní sa pre vedeckú kariéru.

               Na Slovensku sa koná každoročne už od roku 2007, v posledný septembrový piatok. V tento deň  sme sa aj my pridali k viac ako 25 tisíc výskumníkom  a výskumníčkam  z 25 krajín.

               Európska noc výskumníkov 2023 bola primárne zameraná na dve témy:​

            • VODA – šetrenie, ochrana, čistenie, predchádzanie míňaniu zdrojov, a pod. ​​
            • UMELÁ INTELIGENCIA a jej úloha pri napredovaní ľudstva a riešení problémov, ​ktorým musí svet čoraz viac čeliť, so zreteľom aj na možné riziká.

             

               Žiaci šiesteho a ôsmeho ročníka našej školy sa 29. septembra  stali súčasťou tohto podujatia vďaka aktivite Vedecký kuriér. Do školy nám bol doručený balíček s nápadmi a pomôckami na realizáciu pokusov.  So záujmom sme zisťovali, aké tajomstvá ukrýva voda a ako jej vlastnosti dokážu prekvapiť aj tých, ktorí si myslia, že už o nej vedia všetko. Mali sme  príležitosť spoznať všetky jej fascinujúce aspekty - od nezvyčajného ohnutia prúdu tečúcej vody, cez zníženie povrchového napätia až po otázku, či je možné donútiť vodu "ísť" dokonca aj do kopca.

               Ale to nie je všetko! V rámci našich experimentov sme sa dozvedeli aj o zákulisí vizuálneho klamstva. Oči nie sú vždy spoľahlivými svedkami a my sme spoznali, ako dokážu byť oklamané. Nie všetko, čo vidíme, je také, ako sa na prvý pohľad zdá!

               Podujatie Európska noc výskumníkov celý deň sprevádzali priame prenosy sprievodných akcií z veľkých miest, ktoré si so záujmom pozreli naši ôsmaci.

               Vďaka experimentom  a zážitkovému učeniu sme si mohli vyskúšať, aká môže byť práca výskumníkov zaujímavá! Presvedčili sme sa, že výskumník musí byť tvorivý a hlavne veľmi trpezlivý.

            PaedDr. Sylvia Halgašová

        • Biela pastelka
          • Biela pastelka

          •    V piatok 22. septembra 2023 vyrazila Biela pastelka do ulíc a navštívila prostredníctvom našich žiakov – dobrovoľníkov aj Základnú školu na Pribinovej ulici.

               Aj tento rok sme sa zapojili do verejnej zbierky, ktorá podporuje slabozrakých a nevidiacich ľudí. Tento ročník sa niesol v duchu motta: ,,Predstavte si, že...“

                  Spoločne vyzbieranú sumu 103, 59 € sme odovzdali Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Veríme, že aj tohtoročná zbierka prispeje k skvalitneniu ich života.

               Ďakujeme, že si pomoc len nepredstavujete, ale že pomáhate!

            PaedDr. Sylvia Halgašová

        • Dni nezábudiek 2023 aj na našej škole
          • Dni nezábudiek 2023 aj na našej škole

          •     Naša škola sa tento rok (4.10.) tiež zapája do celoslovenskej zbierky Deň nezábudiek, ktorú už dvadsiatykrát organizuje Liga za duševné zdravie pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia. Žiaci a zamestnanci školy môžu dobrovoľným príspevkom podporiť aktivity združenia, za čo dostanú modrú nezábudku, ktorá symbolizuje krehkosť duše a jej zdravia. Jej nosením tiež môžeme prispieť k väčšej osvete tejto problematiky.

             Dlhodobým cieľom zbierky je podpora rozvoja siete starostlivosti o ľudí s duševnými poruchami a ich sociálneho začlenenia, fungovanie prevádzky Linky dôvery Nezábudka, odbúranie predsudkov a diskriminácie, podpora ľudských práv.

            Mgr. Gabriela Nehézová

        • Oznam
          • Oznam


          • Do školy prichádza nová školská kolekcia a ste to práve Vy, kto rozhodne o jej podobe! Hlasujte do 10.10. o tom, ktorý z trojice motívov sa Vám páči najviac. Víťazný motív potom použijeme na vytvorenie celej kolekcie, kde nájdete nielen mikiny ale aj tričká, čapice, batohy a ďalšie kúsky v rôznych farbách :-)
             

            Hlasovať môžete tu: https://schoolsunited.cz/hlasovani/8b02a542