• Vianočné pohľadnice spoza oceánu
          • Vianočné pohľadnice spoza oceánu

          • V rámci projektu Kamarát na diaľku nám 20.12. 2022 naši kamaráti z Atlanta community schools poslali nádherné, ručne robené vianočné pohľadnice. Každá pohľadnica obsahovala pár hrejivých slov a prianie k Vianociam. My sme im  napísali v listoch o tom, ako trávime Vianoce a v čom sú slovenské Vianoce iné ako tie v USA. Tešíme sa, čo nám zase najbližšie pripravia! My už pre nich tiež chystáme nejedno prekvapenie. Ale o tom zas nabudúce!

             

                                                                                                              PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.

        • Nech žije komiks!
          • Nech žije komiks!

          •                                   

            Svet komiksových postavičiek zlákal aj  žiakov zo 6.b  a 8.b triedy. Ako by aj nie, keď môžu ich príbehy prežívať nielen doma, ale dokonca aj v škole. Moderné vydanie učebníc anglického jazyka nám ponúka možnosť pracovať aj s týmto literárnym žánrom. Po každej druhej lekcii je v učebnici komiks, ktorý si môžeme pustiť na interaktívnej tabuli ako krátke DVD a následne čítať formou rolovej hry.

            To nám však v 6.b nestačilo. Rozhodli sme sa komiks oživiť. Zahrali sme si  divadielko. Doniesli sme  si potrebné rekvizity a mohlo sa začať. Kto práve nehral, bol režisérom a hodnotil. Nakoniec sme sa dohodli, že si vytvoríme vlastný komiksový svet  s vlastnými postavičkami. A že nie je ľahké kresliť a ešte aj písať v angličtine, sme sa presvedčili hneď. To nás však neodradilo a  svoje dielka sme dokončili. Cítili sme, že tie postavy sú ako my, že žijeme svoj život aj cez nich.

            Komiks je nielen obyčajná séria kreslených obrázkov s krátkym textom, ale aj akýsi samostatný svet hrdinov, ktorý ešte stále má čo ponúknuť aj dnešnej mládeži.

                                                                                                                                       PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.

        • Cesta okolo sveta na hodine anglického jazyka
          • Cesta okolo sveta na hodine anglického jazyka

          • Ruku na srdce, kto z nás nesníval o cestovaní do neznámych krajov či o dobrodružstvách na opačnom konci sveta? Vzdelávanie, spojené so zážitkami, má veľkú didaktickú hodnotu. V duchu tohto hesla sa niesla aj hodina pod názvom Cesta okolo sveta, ktorá sa uskutočnila dňa 8.12.2022 v 9. b triede.

            Pred hrou sme si zopakovali potrebnú slovnú zásobu a hurá do toho! Najskôr sme sa rozprávali o rôznych turistických destináciách vo svete. Niektorí uviedli, že by radi trávili prázdniny pri mori, iní zas, že preferujú turistiku či prehliadky mesta. Ako podklad nám poslúžili obrázky v učebnici. Mali k dispozícií aj rôzne katalógy a obrázky z cestovných kancelárii, ako aj prekladové slovníky.Žiaci sa po anglicky rozrozprávali o tom, kde by chceli cestovať. 

            Potom pracovali vo dvojiciah a ich úlohou bolo hrať reálne situácie. Jeden z dvojice predstavoval zamestnanca cestovnej kancelárie a druhý zákazníka ochotného vycestovať. Na tabuľu sme si spísali všetky dôležité body, ktoré môžu v rozhovoroch spomenúť. Kam chcú ísť, na ako dlho, koľko peňazí plánujú minúť, s kým chcú vycestovať a  v neposlednom rade, aký dopravný prostriedok použiť. Žiaci si vyskúšali simuláciu telefonického rozhovoru a následne na to aj reálny rozhovor v kancelárii. Hra rozvíjala finančnú gramotnosť, pretože žiaci sami museli uvážiť, koľko peňazí majú a koľko sú ochotní minúť. Na to nám dobre poslúžili nepravé peniaze. Rozvíjali aj prácu v tíme či spontánnu tvorbu nápadov.

             

                                                                                                             PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že riaditeľka ZŠ, Pribinova 1 v Zlatých Moravciach udeľuje dňa 22.12. 2022 riaditeľské voľno z prevádzkových  dôvodov.

        • Vianočné želanie na Pribinke
          • Vianočné želanie na Pribinke

          • Dňa 14. decembra 2022 sa v priestoroch našej školy konala tradičná vianočná akadémia. Po niekoľkoročnej prestávke prišiel deň, keď sme sa mohli stretnúť a spoločne osláviť blížiaci sa príchod najkrajších sviatkov v roku.

            Žiaci si  pod vedením pani učiteliek pripravili bohatý program plný piesní, tancov, folklórnych prvkov i scénok s posolstvom.

            Pozvanie do krásne vyzdobených priestorov školy prijali nielen rodičia, starí rodičia, priatelia školy, ale i primátor  mesta PaedDr. Dušan Husár a vedúca odboru školstva Mgr. Dagmar Chrenková.

            Hostí pri vstupe do budovy vítal živý betlehem s hudbou. Súčasťou sprievodných akcií boli aj vianočné trhy s množstvom výrobkov, ktoré zhotovili naši šikovní žiaci a ich pani učiteľky.

            Každá naša vianočná akadémia sa nesie v znamení nejakého posolstva s hlavnou myšlienkou. Tento rok sme sa rozhodli pre tému Vianočné želanie. Nebola to náhoda. Boli sme inšpirovaní knihou Snehová sestra. V centre pozornosti boli hlavné postavy Hedviga a Julián. Juliánova rodina prežívala ťažké obdobie. Julián si myslel, že tento rok u nich Vianoce nebudú. Keď spoznal Hedvigu, všetko sa začalo meniť. A Vianoce predsa len prišli. Jeho želanie sa tak splnilo. 

            Neskromne môžeme tvrdiť, že všetci prítomní prežili krásne popoludnie plné nezabudnuteľných zážitkov s úsmevom na tvári, radosťou v srdci i  so slzami dojatia v očiach.

            Každý z nás má svoje vianočné želania. Skúsme preto všetci pomyselne odfúknuť snehovú vločku z dlane a prajme si niečo nevídané. Veď teraz je ten kúzelný čas, keď radosť a šťastie vládne v nás. Veríme, že vaše želania sa naplnia. Nezabúdajme však na to, že tie najkrajšie veci nebudú zabalené. To, čo je dôležité, nájdeme v objatí, úsmeve, pohľade či bozku. To, čo je dôležité, by malo prísť k srdcu a objať našu dušu!

             

                                                                                                                                                  Mgr. Marianna Hajková

        • Šaliansky Maťko – školské kolo
          • Šaliansky Maťko – školské kolo

          • Dňa 15.12.2022 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo  súťaže v prednese slovenskej povesti  -Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského.

            V I. kategórii žiaci uspeli takto:

             1.miesto -  Sofia Herdová (3.a) – postup do ďalšieho kola

            2.miesto -   Ela Kršáková (2.b)

            3.miesto -   Sára Ondrejková (2.b), Matúš Kabát (3.b)

            Srdečne blahoželáme!

            Mgr. Mariana Sečkárová

             

        • Adventné čítanie na Pribinke
          • Adventné čítanie na Pribinke

          • V súčasnosti sa kladie veľký dôraz na rozvíjanie čitateľskej gramotnosti žiakov. V našej škole sme hľadali spôsob, ako žiakov zaujať niečím novým, čo by zároveň prispelo aj k ich čitateľským zručnostiam. Preto sme sa rozhodli pre adventné čítanie. A tak sme prežili čarovné chvíle adventného obdobia spoločným čítaním krásneho príbehu o Vianociach. Čítanie sme realizovali počas veľkých prestávok a zaznamenalo úspech. Deti sa naň veľmi tešili.

            Základom čítania bola kniha Snehová sestra. Napísala ju nórska spisovateľka Maja Lunde. V adventom príbehu autorka vyrozprávala príbeh, ktorý citlivo a poeticky približuje ducha Vianoc. Hlavnou postavou príbehu bol Julián, pre ktorého bol Štedrý deň  najkrajším dňom v roku. Zrazu sa však stalo niečo, čo všetko zmenilo. Juliánova staršia sestra Juni ochorela a náhle odišla. Otec s mamou boli presiaknutí bolesťou. Na Vianoce nemali ani pomyslenie. Krátko pred Vianocami sa Julián zoznámil na plavárni s Hedvigou, ktorá bola nesmierne zhovorčivá, priateľská a milovala Vianoce. Pozvala Juliana na horúcu čokoládu. Ale aj Hedviga skrývala ťaživé tajomstvo, ktoré musel Julián objaviť ...

            Tak sme spoločne s našimi deťmi hľadali a čakali, čo všetko sa skrýva za jej tajomstvom. Netrpezlivo a s napätím sme čakali na ďalší deň, aby sme sa v hľadaní posunuli ďalej. Našli sme všetko. Boli sme šťastní, možno trošku smutní, dojatí, ale spokojní. Z posledného čítania sme odchádzali dojatí. Táto kniha  bola ako stvorená na predvianočný čas a prípravu na Vianoce. „Snehová sestra je krehká ako snehová vločka, silná ako vianočné čaro, srdečná ako vrúcne priateľstvo, mystická ako plameň sviečky.“ Je to kniha, ktorá vyráža dych.

            Jej podstatu by sme mohli zhrnúť slovami ... „vždy všetko dobre dopadne, všetko je tak, ako má byť.“

                        Veríme, že adventné čítanie sa stane novou tradíciou a budeme v ňom v nasledujúcich rokoch pokračovať. Už teraz sa tešíme na to, čo nás čaká.

             

                                                                                                                   Mgr. Marianna Hajková, Mgr. Lenka Dibalová

        • Prevencia kyberšikanovania
          • Prevencia kyberšikanovania

          • V dnešnej digitálnej dobe hrá imidž v živote mladých ľudí oveľa podstatnejšiu úlohu než     pri predchádzajúcich generáciách. Vo svete selfíčok a sociálnych sietí, všadeprítomných telefónov s fotoaparátom tak nie je prekvapením, že je pre mladých vzhľad taký dôležitý.

            Kyberšikanovanie  sa definuje ako priama forma šikanovania, pri ktorej ide o zneužitie informačno-komunikačných technológií (najmä telefónu, tabletu, internetu a sociálnych sietí) na úmyselné ohrozenie, ublíženie alebo zastrašovanie, pričom sa často vyskytuje v spojení     s inými formami šikanovania.

            Takmer každý rodič má obavy, aby sa jeho dieťa nestalo obeťou šikanovania na internete. A obavy sú to oprávnené – výskum ukázal, že viac ako polovica dospievajúcich kyberšikanovanie zakúsila.

            Zákernosť kyberšikanovania spočíva v tom, že obete sa pred ním nemajú kde skryť. Šikanujúcemu poskytuje značnú mieru anonymity, lebo medzi ním a jeho obeťou nie je priamy kontakt, ale displej telefónu č monitor počítača. To môže znamenať, že výsmech a podpichovanie môžu byť oveľa tvrdšie, než keby sa diali tvárou v tvár.

            Výskumy potvrdzujú, že kyberšikanovanie vzniká najčastejšie v reálnom prostredí. Odtiaľto sa konflikty prenášajú aj do virtuálneho sveta. Z toho vyplýva, že najlepšou prevenciou kyberšikanovania je rozvíjanie vzťahov v realite, práca na riešení konfliktov, zvyšovanie schopnosti vcítiť sa do prežívania druhých.

            Na všetky spomínané aktivity bol zameraný aj preventívny program proti kyberšikanovaniu, ktorého sa     2. decembra 2022 zúčastnili všetci žiaci 5. až 9. ročníka  Základnej školy na Pribinovej ulici v Zlatých Moravciach. Žiaci celé dopoludnie pracovali pod vedením Mgr. Maroša Horňáka a  Mgr. Petra Windischa z Informačnej kancelárie pre obete trestných činov v Nitre z  odboru prevencie kriminality MV SR, v spolupráci s PhDr. Julianou Holou, koordinátorkou ochrany detí pred násilím. Spoločne spoznávali rozdiel medzi konfliktom, hádkou a šikanovaním, hrali hry a scénky, nacvičovali konkrétne postupy v prípade, ak sa budú cítiť ohrozené. Starší žiaci získali informácie o trestnoprávnej zodpovednosti za svoje činy.

            Veríme, že zážitky a informácie z tohto stretnutia pomôžu našim žiakom v tom, aby sa na sociálnych sieťach správali vždy zodpovedne a bezpečne. Aby sa nestali obeťou kyberšikanovania. Aby sa za nijakých okolností  nestali  tým, kto šikanuje a ubližuje niekomu inému.

            PaedDr. Sylvia Halgašová,

            koordinátorka prevencie sociálno patologických javov

        • NAJKRAJŠOU OZDOBOU JE DOBRO
          • NAJKRAJŠOU OZDOBOU JE DOBRO

          • 6. decembra 2022 v ZŠ na Pribinovej ulici v Zlatých Moravciach chodil Mikuláš. Asi nič nezvyčajné, lebo v tento deň  navštevuje deti v školách, škôlkach či ich domovoch v mnohých krajinách.

            Vianoce sa k nám jeho návštevou ešte viac priblížili a v tejto čarovnej atmosfére sme sa zapojili do regionálnej kampane – Najkrajšou ozdobou je dobro. Po darčekoch, ktorými nás obdaroval Mikuláš, sme aj my pustili do vyrábania ozdôb – darčekov, ktorými sme spravili radosť svojím kamarátom, ale aj sebe . Každý žiak si vystrihol ozdôbku – zvonček, guľu alebo hviezdičku podľa toho, čo sa mu najviac páčilo. Ozdobil ju najkrajšie, ako vedel, niektorí  pripísali želanie alebo krátky veršík. Potom žiaci vyrobenými ozdôbkami ozdobovali stromčeky v triedach a rozprávali sa o potrebe priateľstva, lásky a dobra. V niektorých triedach si žiaci z farebného papiera zhotovili reťaz. Každý článok reťaze predstavoval konkrétneho žiaka a jeho dobrú vlastnosť. Vlastnosť, ktorú považuje za dôležitú pre kamarátstvo, dobré vzťahy v triede, vlastnosť, ktorou chce podporovať to, aby sa všetci v triede cítili dobre. Pestrofarebné reťaze sa stali symbolom dobrých vzťahov v triede a krášlia stromčeky spolu s vytvorenými ozdobami.

            Spoločne sme opäť zažili a precítili, že krása Vianoc je o našej vďačnosti, pocite spolupatričnosti, spoločnej radosti,  o dobre v nás a v našom srdci. Nie je to o množstve a veľkosti darčekov ...

             

            PaedDr. Sylvia Halgašová,

            koordinátorka prevencie sociálno- patologických javov

        • Majstrovstvá Nitrianskeho kraja v šachu
          • Majstrovstvá Nitrianskeho kraja v šachu

          • Dňa 8.12.2022 sa v Centre voľného času Domino v Nitre konali Majstrovstvá Nitrianskeho kraja v šachu. O titul bojovalo 87 šachistov a šachistiek, ktorí patria k najlepším v siedmich okresoch Nitrianskeho kraja.

            Našu školu v nich reprezentoval Danijil Sporysh.žiak 9.b triedy. V kategórii základné školy - chlapci sa spomedzi 28 šachistov umiestnil na výbornom 8.mieste. Danijilovi srdečne blahoželáme a prajeme mu veľa úspechov v ďalších šachových súťažiach.

        • Koľko lásky 2022
          • Koľko lásky 2022

          • Počas kalendárneho roka sa zúčastňujeme rôznych dobročinných a charitatívnych akcií. V predvianočnom období sa už piaty rok konala zbierka Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Jej cieľom je potešiť seniorov na Slovensku malým darčekom, ktorý je pre mnohých jediným v období Vianoc. Žiaci, učitelia a priatelia Pribinky sa aktívne zúčastnili tohto projektu a s láskou naplnili symbolických 22 krabíc, ktoré sme 5.12.2022 odovzdali kontaktnej osobe v našom regióne. Veríme, že sa nám spoločne podarilo potešiť pre nás neznámych ľudí a vyčariť im úsmev na tvári. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na tejto milej aktivite.

                                                                                                                                           Mgr. Andrea Pinterová

        • Hovorme o jedle na „Pribinke“
          • Hovorme o jedle na „Pribinke“

          •     Už desiaty rok sa konala výtvarno–literárna súťaž HOVORME O JEDLE, ktorá žiakom pripomína, aké je dôležité starať sa o pôdu a zaujímať sa o to, čo na nej vyrastie. Je dôležité vedieť, čo jeme, odkiaľ jedlo pochádza a starať sa tak o naše zdravie.

            Tohto roku sa do akcie Hovorme o jedle zapojilo 559 základných škôl z celého Slovenska.

            Tí najlepší žiaci aj učitelia, si v utorok 29. 11 2022   prevzali ceny v luxusnom bratislavskom hoteli Carlton za svoje názory na dôležitosť jedla v ľudskom živote. Deti po prvý raz uvideli naživo ľudí, ktorí sa zaoberajú potravinami aj pôdou-ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana či predsedu poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emila Macha alebo šéfa štátneho potravinového dozoru Jozefa Bíreša. Práve p. Bíreš odovzdal nášmu žiakovi z III.A triedy Armandovi Juniorovi Benčekovi   cenu za víťaznú výtvarnú prácu.

            Ďakujeme za reprezentáciu školy a srdečne   blahoželáme.

                                                                                           Mgr. Marta Košútová