• Exkurzia v historickej knižnici v kaštieli v Oponiciach

          • Dňa 5.10. 2023 sa žiaci 4.a zúčastnili exkurzie v historickej knižnici v kaštieli v Oponiciach. Žiakom sa exkurzia veľmi páčila a získali množstvo nových informácií o knihách. 

            Triedna učiteľka Marta Košútová

        • Olympiáda finančnej gramotnosti
          • Olympiáda finančnej gramotnosti

          •     Piatok 6.10 2023 si 12 tímov z ôsmich základných škôl Zlatých Moraviec a okolia medzi sebou zmerali sily a vedomosti v oblasti finančnej gramotnosti. Olympiáda spočívala vo vypracovaní testu a účasti v zábavnej aktivite.                                                                                       

                 V priebehu olympiády si žiaci vypočuli aj náučnú prednášku od regionálneho riaditeľa spoločnosti OVB Miloša Kováča, v ktorej sa dozvedeli veľa zaujímavých a potrebných informácií o tom, ako v dnešnej dobe fungujú financie a čo je potrebné v dnešnej dobe o peniazoch vedieť.           

                Olympiády sa z našej školy zúčastnili 4 žiaci 9. ročníka. Boli to žiaci z 9.a- Natália Nagyová, Diana Tonková a žiaci z 9.b- Dárius Tonkovič, Filip Belica, ktorí sa rozhodne nemusia hanbiť za svoje vedomosti. Ukázali, že finančná gramotnosť im nie je cudzia a je to oblasť, v ktorej sú doma. Umiestnili sa na krásnom 2. mieste a my im srdečne gratulujeme. Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy a prajeme im ešte veľa ďalších úspechov.  

            Bc. Simona Pavlíková

        •  Kreatívna palacinka
          • Kreatívna palacinka

          •     Dňa 6.10 2023 sa v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Zlatých Moravciach uskutočnila súťaž o najchutnejšiu a najkreatívnejšiu palacinku. Súťaž je v prvom rade zameraná na ukážku noviniek v modernej gastronómii, ale aj na osvetu v oblasti zdravej výživy.             

                 Súťaže sa zúčastnilo 16 družstiev zo základných škôl Zlatých Moraviec a okolia. Žiaci sa snažili zaujať nielen výzorom, ale hlavne zaujímavou chuťou ich palaciniek. Súčasťou tejto udalosti bola aj ukážka prípravy zdravých lievancov a zdravej desiatej šéfkuchárom Danielom Melicherikom, ktorý je aj predsedom Bratislavského klubu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.                            

               Žiaci si vyskúšali svoje zručnosti v ozdobovaní palaciniek, ale aj v súťaži zručností, ktorá bola pre nich pripravená. Mali taktiež možnosť ochutnať rôzne miešané nápoje a nazrieť aj do sveta prípravy voňavej kávy, či dokonca do modernej molekulárnej gastronómie.                                          

                Našu školu v tejto súťaži reprezentovali štyria žiaci z 8.b, konkrétne Alexandra Levická, Zuzana Szeredyová, Alexander Mechenski a Rastislav Szeredy, ktorí sa nebáli ukázať, čo vedia a zabojovali o svoje prvenstvo aj v takejto veľkej konkurencii. Vďaka ukážke ich originality a aj zmyslu pre detail a chuť sa im podarilo dosiahnuť skvelé 3. miesto. Žiakom srdečne gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy. Prajeme ešte veľa ďalších úspechov.

            Bc. Simona Pavlíková

        • Aby bolo dobra viac...
          • Aby bolo dobra viac...

          • Takto znie tohtoročné motto Dňa nezábudiek, do ktorého sme sa zapojili finančnou zbierkou aj v našej škole. Výťažok zbierky 141,30€ poputuje Lige za duševné zdravie. Tá vďaka nej financuje svoje projekty, medzi ktoré patrí aj linka dôvery Nezábudka. Linku môže využívať ktokoľvek, kto sa ocitne v tiesni a nechce v tom ostať sám. 

            Aktivitu v škole sme spojili s osvetou problematiky duševného zdravia, keď sme sa mohli spoločne zamyslieť nad tým, čo duševné zdravie je a ako sa môžeme oň starať. To nám bude pripomínať aj nosenie modrej nezábudky. 

            Všetkým zúčastneným, rovnako aj všetkým podporovateľom patrí obrovské ĎAKUJEME.

            Mgr. Gabriela Nehézová

          • Zber papiera

          • Zapojte sa do zberu papiera. Pomôžete planéte a najlepšie triedy získajú zaujímavé odmeny.

        • Prosba zelenoškolákov
          • Prosba zelenoškolákov

          •      Milí rodičia, chceli by sme Vás poprosiť o pomoc pri plnení akčného plánu Zelenej školy.

            Hľadáme šikovných oteckov, domácich majstrov, ktorí by nám pomohli dobudovať domčeky okolo IBC nádrží a sponzorov na zakúpenie cca 40 pákových batérií s perlátorom do tried a ostatných priestorov.

            V prípade Vašej ochoty pomôcť a podporiť Zelenú školu kontaktujte Mgr. Zuzanu Šišovskú alebo PaedDr. Luciu Hudecovú.

            Ďakujeme.

        • Európska noc výskumníkov
          • Európska noc výskumníkov

          •    Festival vedy Európska noc výskumníkov je najväčšou celoeurópskou iniciatívou zameranou na popularizáciu výskumu a inovácií.

               Cieľom podujatia je priblíženie práce vedcov, dosiahnutých výstupov a možností ich reálneho uplatnenia v každodennom živote širokej verejnosti. Zároveň je to snaha zlepšiť porozumenie o vplyve a dopade práce výskumníkov a inovátorov na životy mnohých ľudí.

               Osobitým cieľom je podpora  mladých ľudí pri rozhodovaní sa pre vedeckú kariéru.

               Na Slovensku sa koná každoročne už od roku 2007, v posledný septembrový piatok. V tento deň  sme sa aj my pridali k viac ako 25 tisíc výskumníkom  a výskumníčkam  z 25 krajín.

               Európska noc výskumníkov 2023 bola primárne zameraná na dve témy:​

            • VODA – šetrenie, ochrana, čistenie, predchádzanie míňaniu zdrojov, a pod. ​​
            • UMELÁ INTELIGENCIA a jej úloha pri napredovaní ľudstva a riešení problémov, ​ktorým musí svet čoraz viac čeliť, so zreteľom aj na možné riziká.

             

               Žiaci šiesteho a ôsmeho ročníka našej školy sa 29. septembra  stali súčasťou tohto podujatia vďaka aktivite Vedecký kuriér. Do školy nám bol doručený balíček s nápadmi a pomôckami na realizáciu pokusov.  So záujmom sme zisťovali, aké tajomstvá ukrýva voda a ako jej vlastnosti dokážu prekvapiť aj tých, ktorí si myslia, že už o nej vedia všetko. Mali sme  príležitosť spoznať všetky jej fascinujúce aspekty - od nezvyčajného ohnutia prúdu tečúcej vody, cez zníženie povrchového napätia až po otázku, či je možné donútiť vodu "ísť" dokonca aj do kopca.

               Ale to nie je všetko! V rámci našich experimentov sme sa dozvedeli aj o zákulisí vizuálneho klamstva. Oči nie sú vždy spoľahlivými svedkami a my sme spoznali, ako dokážu byť oklamané. Nie všetko, čo vidíme, je také, ako sa na prvý pohľad zdá!

               Podujatie Európska noc výskumníkov celý deň sprevádzali priame prenosy sprievodných akcií z veľkých miest, ktoré si so záujmom pozreli naši ôsmaci.

               Vďaka experimentom  a zážitkovému učeniu sme si mohli vyskúšať, aká môže byť práca výskumníkov zaujímavá! Presvedčili sme sa, že výskumník musí byť tvorivý a hlavne veľmi trpezlivý.

            PaedDr. Sylvia Halgašová

        • Biela pastelka
          • Biela pastelka

          •    V piatok 22. septembra 2023 vyrazila Biela pastelka do ulíc a navštívila prostredníctvom našich žiakov – dobrovoľníkov aj Základnú školu na Pribinovej ulici.

               Aj tento rok sme sa zapojili do verejnej zbierky, ktorá podporuje slabozrakých a nevidiacich ľudí. Tento ročník sa niesol v duchu motta: ,,Predstavte si, že...“

                  Spoločne vyzbieranú sumu 103, 59 € sme odovzdali Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Veríme, že aj tohtoročná zbierka prispeje k skvalitneniu ich života.

               Ďakujeme, že si pomoc len nepredstavujete, ale že pomáhate!

            PaedDr. Sylvia Halgašová

        • Dni nezábudiek 2023 aj na našej škole
          • Dni nezábudiek 2023 aj na našej škole

          •     Naša škola sa tento rok (4.10.) tiež zapája do celoslovenskej zbierky Deň nezábudiek, ktorú už dvadsiatykrát organizuje Liga za duševné zdravie pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia. Žiaci a zamestnanci školy môžu dobrovoľným príspevkom podporiť aktivity združenia, za čo dostanú modrú nezábudku, ktorá symbolizuje krehkosť duše a jej zdravia. Jej nosením tiež môžeme prispieť k väčšej osvete tejto problematiky.

             Dlhodobým cieľom zbierky je podpora rozvoja siete starostlivosti o ľudí s duševnými poruchami a ich sociálneho začlenenia, fungovanie prevádzky Linky dôvery Nezábudka, odbúranie predsudkov a diskriminácie, podpora ľudských práv.

            Mgr. Gabriela Nehézová

        • Oznam
          • Oznam


          • Do školy prichádza nová školská kolekcia a ste to práve Vy, kto rozhodne o jej podobe! Hlasujte do 10.10. o tom, ktorý z trojice motívov sa Vám páči najviac. Víťazný motív potom použijeme na vytvorenie celej kolekcie, kde nájdete nielen mikiny ale aj tričká, čapice, batohy a ďalšie kúsky v rôznych farbách :-)
             

            Hlasovať môžete tu: https://schoolsunited.cz/hlasovani/8b02a542

        • NOC VÝSKUMNÍKOV
          • NOC VÝSKUMNÍKOV

          • Pozor! Pozor! Pozor! NOC VÝSKUMNÍKOV už v piatok 29. septembra aj v našej škole. Spolu vyskúmame, čo všetko dokáže voda a ako sa dajú oklamať oči.

          • Indické bájky očami detí z Pribinky

          • Dňa 22. septembra sa na Indickom veľvyslanectve v Bratislave pod záštitou indickej veľvyslankyne konalo slávnostné vyhodnotenie 9. ročníka súťaže Indické bájky očami slovenských detí. Cieľom výtvarnej súťaže bolo zistiť, prečo je dobré počúvať múdrych a dobrých ľudí. Deti vďaka súťaži spoznali kultúru Indie, jej históriu, pestrofarebnosť i prírodu.

            Z veľkého množstva výtvarných prác sa na druhom mieste umiestnili aj žiačky našej Pribinky Hanka Starovičová a Dorotka Sčibrániová. Tretie miesto získala Hanka Pallyaová. Pod vedením pani učiteľky  PaedDr. Kataríny Šustákovej namaľovali originálne obrázky na témy bájok Sila dobrých skutkovPotrebná zručnosť

            Na slávnostnom vyhodnotení si prevzali krásne ceny priamo z rúk indickej veľvyslankyne a zažili neopakovateľné zážitky. Víťazkám srdečne gratulujeme a prajeme im ešte veľa úspechov. 

            PaedDr. Katarína Šustáková 

        • Európsky deň jazykov na Pribinke
          • Európsky deň jazykov na Pribinke

          • Dobrý deň! Hello! Guten Tag! Zdravstvuj! Bonjour! Buenos días!

            Za Európsky deň jazykov je vyhlásený 26. september. V našej škole si vďaka vyučujúcim cudzích jazykov tento deň každoročne pripomíname. 

            V tento deň sa naša telocvičňa zmenila na multilinguálnu miestnosť. Žiaci z najvyšších ročníkov si pripravili zaujímavé a zábavné jazykové aktivity, do ktorých sa zapojila takmer celá škola. Pri jednotlivých jazykových stánkoch si mohli otestovať vedomosti z rôznych jazykov, prípadne si vyskúšať jazykové hry. Nechýbali ani jazykolamy či nové slovíčka.

            Aj keď vždy bude pre nás najkrajším jazykom rodná slovenčina, nesmieme zabúdať na jednu starú múdrosť, ktorá hovorí: Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom. Pravdivosť tejto múdrosti sme si možno nikdy neuvedomovali viac než dnes. Znalosť cudzích jazykov uľahčuje život pri cestovaní, otvára nielen nové pracovné príležitosti, ale aj mysle, a tak prispieva k porozumeniu medzi ľuďmi.

            PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.

        • Brána jazykov otvorená
          • Brána jazykov otvorená

          • Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov sa žiaci našej školy zúčastnili súťaže Brána jazykov otvorená, ktorá sa konala 25. septembra 2023 v Gymnáziu Janka Kráľa v Zlatých Moravciach. Žiaci Annemarie Rosinská, Mia Treacy a Veniamin Sporysh boli úspešnými riešiteľmi úloh. Zúčastneným žiakom ďakujeme za reprezentáciu a tešíme sa na ďalší ročník súťaže!

            PhDr.Gabriela Čásarová, PhD.

        • Zájazd do Londýna
          • Zájazd do Londýna

          • Milí rodičia!

            Dovoľujeme si vás osloviť s ponukou predvianočného zájazdu do Anglicka (Londýn, Brighton). Zájazd je určený pre žiakov 7.- 9. ročníka.

             

            Termíny (ešte upresníme):

            4.12. - 8.12.2023,

            10.12.-14.12.2023,

            16.12. - 20.12.2023.

             

            CENA: 330 EUR/osoba

             

            V cene je zahrnuté:

            • doprava zájazdovým autobusom,
            • doprava Calais-Dover a Folkstone - Calais (trajekt, Eurotunnel)
            • 2x ubytovanie v hostiteľských rodinách s plnou penziou (kontinentálne raňajky, obed formou balíčku, večera)
            • ubytovanie po 2-5 študentoch v jednej rodine,
            • sprievodca CK po celú dobu pobytu i cesty,
            • cestovné poistenie.

             

            V cene nie je zahrnuté vstupné do objektov a lístky na MHD v Londýne.

            V prípade akýchkoľvek otázok kontaktujte p. uč. Čásarovú 0908 629 981.

          • Oznam

          • Plenárna schôdza ZRPŠ sa uskutoční dňa 3.10. 2023 o 15.30 h v telocvični školy.

            Po ukončení sa budú konať úvodné triedne schôdzky  do 17.00 h v jednotlivých triedach.

            Účasť zákonných zástupcov je nutná.

        • Európsky týždeň športu v našej škole
          • Európsky týždeň športu v našej škole

          • Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity v celej Európe. Tento týždeň od 23.-30. septembra 2023 je určený pre každého bez ohľadu na vek, zázemie či úroveň zdatnosti. Hlavnou témou zostáva výstižné ,,BeActive" - činorodosť, ktorá má nabádať k pohybu a zdravému životnému štýlu celoročne. Aj my sme venovali prvý deň zvýšenej športovej aktivite. Žiaci boli pozitívne naladení a preukázali, že pohyb milujú a nie je im cudzí.

            PaedDr. Monika Páleník