• ENJOY READING
          • ENJOY READING

          • V dňoch 13.-14.marca 2023 sa vestibul našej školy premenil na malé kníhkupectvo. V spolupráci s Oxford Bookshop - Megabooks SK sme vystavovali viac než 200 titulov anglickej, nemeckej a ruskej literatúry. Veľký záujem o zakúpenie cudzojazyčných kníh prejavili najmä mladší čitatelia, ktorí si doplnia svoju knižnicu o nový prírastok. ENJOY READING.

                                                                                                                                                 Mgr. Marianna Vavrová

        • Okresné kolo Pytagoriády
          • Okresné kolo Pytagoriády

          • V dňoch 20.3. a 21.3.2023 sa konalo okresné kolo Pytagoriády, v ktorom si zmerali sily v riešení náročných matematických úloh žiaci tretieho až ôsmeho ročníka.

            Žiakom z Pribinky sa v neľahkej konkurencii šikovných matematikov z celého okresu darilo a umiestnili sa na krásnych miestach:

            kategória P3: 1. miesto – Jakub Gudiak

                                    úspešní riešitelia – Armando J. Benček, Richard Horváth, Sofia Herdová,

                                                                   Vanda Pilcová

            kategória P4: 3. miesto – Denis Laktiš

            kategória P5: 1. miesto – Ivana Mravíková

            kategória P7: 1. miesto – Zuzana Szeredyová

                                    2. miesto – Alexander Mechenski

                                     úspešný riešiteľ – Rastislav Szeredy

            kategória P8: úspešní riešitelia – Ivana Zhorelová, Jakub Štukovský, Dárius Tonkovič

             

            Víťazom aj úspešným riešiteľom gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!

             

            Mgr. Alena Merčiaková, Mgr. Andrea Pinterová, PaedDr. Sylvia Halgašová

        • HODINA DEŤOM
          • HODINA DEŤOM

          • Milí rodičia, dňa 21.3.2023 sa uskutoční celoslovenská zbierka Hodina deťom, kde dobrovoľnícke tímy z celého Slovenska budú v uliciach zbierať príspevky do pokladničiek.

            Výnos je určený na pomoc deťom z jednorodičovských rodín, ktoré sú ohrozené chudobou a sociálnym vylúčením. Zbierku každoročne už viac ako 20 rokov organizuje Nadácia pre deti Slovenska a tento rok sa naša škola rozhodla do zbierky zapojiť.

            Zapojiť sa však môžete aj vy a to tak, že v deň konania zbierky môžete prispieť do pokladničky v našej škole buď priamo alebo môžete príspevok poslať po vašom dieťati, ktoré ho odovzdá dobrovoľníckemu tímu do pokladničky.Pomôžete tak rozmeniť veľké starosti jednorodičov na drobné.Veľmi pekne ďakujeme za vašu účasť na zbierke!

                                                                                                                                                PaedDr. Sylvia Halgašová

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          •  

            Riaditeľka Základnej školy, Pribinova 1, Zlaté Moravce podľa § 150 ods. 5 zákona      č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov

            udeľuje z dôvodu Testovania 9 - 2023

            dňa 22.03.2023 riaditeľské

            voľno pre 4. až 8. ročník.

             

             

             

        • Skvelé výsledky v celoslovenskej súťaži - SLOVENSKO, KRAJINA V SRDCI EURÓPY.
          • Skvelé výsledky v celoslovenskej súťaži - SLOVENSKO, KRAJINA V SRDCI EURÓPY.

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Škola umeleckého priemyslu, Sklenárova 7, Bratislava vyhlásili už 14. ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže s medzinárodnou účasťou – SLOVENSKO, KRAJINA V SRDCI EURÓPY.

            Tohtoročným mottom súťaže boli slová P.O. Hviezdoslava: „Ó, mládež naša, tys´ držiteľkou rána...“. Žiaci Základnej školy na Pribinovej ulici v Zlatých Moravciach pod vedením pani učiteľky PaedDr. Kataríny Šustákovej maľovali a fotografovali rôzne životné situácie  na tému  Spolu sme silní ako Svätoplukove prúty. Sami si vymysleli príbeh, vytvorili rekvizity a vzniknuté fotografie upravili v grafickom editore. Ich zanietenie, kreativita a originálne spracovanie témy  im priniesli v súťaži viaceré ocenenia.

            V kategórii kresba, maľba, grafika a kombinované techniky získala 3. miesto Paulína Horná.

            V kategórii fotografia a multimediálne spracovanie sa na 1. mieste umiestnila Veronika Búryová, na 2. mieste Alex Polák a 3. miesto získala Zoe Tothová.

            Víťazom blahoželáme a želáme ďalšie tvorivé úspechy.

                                                             

                                                                                                                                   PaedDr. Katarína Šustáková

              

        • Lyžiarsky výcvik
          • Lyžiarsky výcvik

          •  

            V termíne od 6. do 10. marca 2023 sa 45 siedmakov našej školy zúčastnilo lyžiarskeho výcviku pod vedením pedagógov PaedDr. Moniky Páleník, PaedDr. Sylvie Halgašovej a Mgr. Tomáša Herdu.

             

            V Jasenskej doline, v príjemnom prostredí Veľkej Fatry sa niektorí z nich prvýkrát postavili na lyže a osvojovali si základné lyžiarske zručnosti.  Pokročilí lyžiari sa zdokonalili vo svojej lyžiarskej technike. Všetko pod dohľadom  lyžiarskych inštruktorov z lyžiarskej školy Active Ski. A aj keď začiatky neboli vôbec jednoduché, s hrdosťou môžeme povedať, že po týždňovej snahe už všetci odchádzali ako lyžiari.

            Zdolať zasnežený svah však nebola jediná výzva, ktorej naši siedmaci čelili. Museli zvládnuť týždeň v prírode a bez rodičov. V kolektíve so spolužiakmi otestovali svoju samostatnosť, zodpovednosť a ohľaduplnosť. Aj túto výzvu zdolali na jednotku!

            A aby ste si nemysleli, že počas týždňa sa len športovalo a oddychovalo. Pod vedením  nášho zdravotníka – záchranára  Bc. Jaroslava Ondrejku absolvovali žiaci kurz prvej pomoci. So záujmom počúvali prednášku a  ešte s väčším záujmom (a smiechom) sa potom snažili spolužiakom prvú pomoc v rôznych situáciách aj poskytnúť. Našli sme si čas aj na prehliadku mesta Martin a návštevu Matice slovenskej. Upršaný štvrtok nám nedovolil vystúpiť na svah, ale náhradný program – návšteva filmového predstavenia  Kocúr v čižmách a následná večera v McDonalde zožali veľký úspech. Každý večer sa niesol v duchu spoločnej zábavy – izba zabavila izbu, diskotéka  a karneval boli plné nápadov, spolupráce a tvorivosti.

            Veríme, že všetci žiaci si odnášajú  z lyžiarskeho výcviku nielen nadobudnuté lyžiarske zručnosti, ale aj spomienky na krásne chvíle strávené v prírode a pri spoločných aktivitách.

                                                                                             PaedDr. Sylvia Halgašová a PaedDr. Monika Páleník

          • Zvýšený výskyt črevných chorôb

          • Vedenie školy ZŠ, Pribinova 1, Zlaté  Moravce v spolupráci s RÚVZ v Nitre žiada zákonných zástupcov o spoluprácu na zamedzenie ďalšieho šírenia ochorenia.

            Je nutné

             - zabezpečit’ každý deň dôsledné sledovanie zdravotného stavu žiakov, cielene na výskyt príznakov, ktoré postihujú črevný trakt (u detí, ako aj u osôb žijúcich v jednej domácnosti)- bolesti brucha, únava, slabost’, malátnost’, nechutenstvo, napínanie na zvracanie, zvracanie, hnačka, zvyšená teplota, horúčka,

            - dodržiavat’ zásady osobnej hygieny, najmä pravidelné umyvanie rúk, hygienické zabezpečenie pitného režimu, 

            - v prípade výskytu ochorenia dieťaťa informovať triedneho učiteľa.

             

            Ďakujeme za spoluprácu.

        • eTwinning projekt  Čarovné ostrovy
          • eTwinning projekt Čarovné ostrovy

          • Základná škola, Pribinova sa zapojila do eTwinning projektu s názvom Čarovné ostrovy , ktorý bude trvať od marca 2023 do mája 2023.

            V rámci tohto projektu sa vybraní deviataci zúčastnia tvorby videí, obrázkov, animácií a textov. Bude prebiehať aj videohovor so zúčastnenými školami v zahraničí- Česko, Poľsko, Turecko, Taliansko.

            Každá škola preskúma každý mesiac 2 vybrané ostrovy a odovzdá výstupy. Projekt je zameraný na rozvíjanie komunikačných zručností, spoluprácu zapojených škôl a tvorbu výstupov v rôznych IT programoch. Komunikačným jazykom je angličtina.

        • Školský šport MODULY hodiny cheerleadingu.
          • Školský šport MODULY hodiny cheerleadingu.

          • „Cheerleading = šport vhodný rovnako pre chlapcov aj dievčatá, ktorýzapája do aktivity všetky deti z triedy, nezávisle na ich fyzickejpripravenosti. Zábavným spôsobom vytvára medzi deťmi pocit dôvery azodpovednosti za spoločný výsledok tímu, učí ich spolupracovať a pomáhaťsi navzájom. Rozvíja základné pohybové schopnosti, rozvíja obratnosť,koordináciu, gymnastické, silové aj tanečné zručnosti. Poskytuje školeskvelú príležitosť na vytvorenie školských športových klubov, ktorézabezpečia prezentáciu školských aktivít alebo aj reprezentáciu školy vrámci športových súťaží školského športu. CHEER JE PROSTE COOL."

        • Kniha receptov
          • Kniha receptov

          • Dnes niekto šepkal na školskej chodbe: ,,Šiestaci vytvorili vlastnú knihu.” ,,Naozaj? Ako to?” Ja vám to teda prezradím. Je to kniha.... receptov! A nie hocijakých. Takých, čo sú napísané v angličtine. Zahrali sme sa na kuchárov, ktorí si vymýšľajú vlastný recept.  S igredienciami nebol problém. Vymyslieť postup už bolo ťažšie. V mysliach šiestakov sa už miešalo, krájalo, prilievalo a servírovalo. Keď to už všetko stálo čierne na bielom, dozdobili sme recepty aj obrázkami. Niekto kreslil, niekto lepil. Nie jeden sa priznal, že doma aj recept s rodičmi vyskúšal. Keď každý odovzdal svoj vymyslený recept, zopli sme ich do jedného spoločného zošita a vytvorili tak spoločnú knihu- knihu receptov. Ak chcete, radi vám ju ukážeme. Šiestaci sú na ňu právom hrdí a ja ako ich učiteľka tiež. Tak teda dovidenia, či vlastne, dovarenia, priatelia!

             

                                                                                                                                          PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.

        • Maškarný ples
          • Maškarný ples

          • Dňa 14.2.2023 sme sa konečne dočkali! Po trojročnej prestávke sa konal v našej telocvični mimoriadny maškarný ples. Prečo mimoriadny? Účasť žiakov v maskách prekonala naše očakávania.

            Zúčastnili sa nielen žiaci nižších ročníkov, ale aj starší žiaci. Takáto početná účasť žiakov 2. stupňa na maškarnom plese ešte nebola.

            Žiaci v maskách sa najskôr po ročníkoch predstavili a predviedli svoje masky. Všetci sme mohli obdivovať nápadité kreácie.

            Temer dvesto žiakov sa dôsledne pripravilo na tento tradičný školský sviatok. Mohli ste sa stretnúť s princeznou, hokejistom, kňazom, postavami z rozprávok, vodníkom a s rôznymi kreatívnymi výtvormi.

            Naša porota mala pri hodnotení masiek veru poriadne ťažkú prácu. Napokon po napätom čakaní sa netrpezliví žiaci dočkali. Za svoje nápadité masky si mnohí prevzali zaujímavé ceny.

            Rozjarení žiaci si aj zatancovali a zabavili sa pri hrách, ktoré im pripravili siedmaci.

            Samozrejme, organizátori nezabudli ani na ďalšiu tradičnú súčasť maškarného plesu. Na tombolu. Veru, bolo z čoho vyberať! To bolo radosti, keď vytiahli číslo napätého žiaka! Napokon prišlo i na hlavnú cenu – krásnu kolobežku.

            Ples sa skončil. Rozradostení žiaci sa spokojní vrátili domov.

            Ďakujeme všetkým, ktorí pomohli pri organizácii plesu – vedeniu školy, žiackemu parlamentu, pani učiteľkám a pánom učiteľom.

            Už teraz sa tešíme na ďalší maškarný ples.

                                                                                                                                   Dagmar Gígelová

        • Úspech  v krajskom kole  Olympiády v nemeckom jazyku
          • Úspech v krajskom kole Olympiády v nemeckom jazyku

          • Dňa 15. februára 2023 sa  v Gymnázium na Golianovej ulici v Nitre konalo krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku, kde  naša žiačka Annemarie Rosinská získala  krásne 2.miesto.

            Annemarie blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu školy  a prajeme veľa úspechov v ďaľších súťažiach.

        • 7. školský ples
          • 7. školský ples

          •      Po dvojročnej pandemickej prestávke sa dňa 27.1.2023 konal 7. ročník školského plesu. Už tradične sa na ňom stretávajú rodičia, učitelia a priatelia našej školy. Dámy oblečené v nádherných róbach  a páni v elegantných oblekoch, bohatá výzdoba, to všetko  naznačovalo, že sa blíži niečo výnimočné.

                Po úvodnom slove pani riaditeľky nasledovali vystúpenia žiakov našej školy. Tanec žiakov 2.b a 3.b bol roztomilý a všetkým zúčastneným povzniesol náladu. Žiaci deviatych ročníkov zatancovali elegantný valčík, ktorý v ich podaní pôsobil neobyčajne podmanivo. Je obdivuhodné, ako pani učiteľky dokázali s nimi  pripraviť také vystúpenia. 

               Po prvom prípitku sa už vzduchom niesla vrava a smiech. Hostí čakalo výborné jedlo a podmanivá hudba, ktorá lákala všetky zúčastnené páry do víru tanca.

                Tento školský ples sa niesol v duchu hesla: kto príde, ten vyhráva. Tombola bola totiž mimoriadne bohatá. Takmer každý si domov odnášal nejaký milý darček. Niekto vyhral kuchársku knihu a iný zas vitamíny z lekárne. 

            Medzi najhodnotejšie ceny patrila Xbox konzola či moderný vysávač.

                 Ale to, čo si všetci odnášame nie je len tombolový darček. Je to predovšetkým pocit, že sme sa dobre zabavili a určite sa chceme vrátiť zas.

                   Veríme, že aj na budúci rok sa stretneme a zabavíme aspoň tak ako tentokrát.

             

                                                                                                                               PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.

        • ÚSPECH PRIBINKY NA  DEJEPISNEJ OLYMPIÁDE
          • ÚSPECH PRIBINKY NA DEJEPISNEJ OLYMPIÁDE

          •                Dňa 8.februára 2023 sa na ZŠ, Robotnícka ulica Zlaté Moravce uskutočnil 15.ročník okresného kola Dejepisnej olympiády žiakov ZŠ.

                           Našu školu na olympiáde reprezentovalo v štyroch kategóriách osem žiakov.

            Štyria z nich  sa stali úspešnými riešiteľmi olympiády.

                          V kategórii C sa  na 1.mieste umiestnila Henrieta Horváthová z 9.b triedy. V kategórii E  obsadil 2. miesto Rastislav Szeredy zo 7.b triedy.

                          Heňa a Rasťo si tak vybojovali postup do krajského kola v Leviciach.

                          Všetkým žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy a k dosiahnutým výsledkom im srdečne blahoželáme.

             

                                                                                                           Mgr. Pavol Sečkár

        • K a r n e v a l
          • K a r n e v a l

          • ČO?                  KARNEVAL PRE ŽIAKOV 1. - 9. ROČ.

            KEDY?              UTOROK 14.2. 2023       14.15 H - 16.30 H

            KDE?                V TELOCVIČNI

            ČO NÁS ČAKÁ? PREZENTÁCIA MASIEK, SÚŤAŽE, HRY, TOMBOLA, DISKOTÉKA, SUPER ZÁBAVA 

                                       PRE MALÝCH I VEĽKÝCH

            Tešíme sa na všetkých žiakov školy:)

             

        • Šaliansky Maťko
          • Šaliansky Maťko

          •     Dňa 26.1.2023 sa konalo okresné kolo súťaže Šaliansky Maťko J. Cígera Hronského. V prednese povesti si Sofia Herdová (3.a) – I. kategória  a Lívia Kobesová (4.a) – II. kategória odniesli najvyššie ocenenie a budú našu školu reprezetovať aj v krajskom kole v Nitre.

            Obom dievčatám držíme palce!

                                                                                                                                                      Mgr. Mariana Sečkárová

        • Pribinka a jej vynikajúce výsledky
          • Pribinka a jej vynikajúce výsledky

          • Škola je výchovno-vzdelávacia inštitúcia. O jej kvalite svedčia aj dosiahnuté výsledky a úspechy, ktoré sú merateľné. Za každým úspechom ale stojí veľa síl, námahy, odhodlania, vytrvalosti, odriekania, no najmä času. Naša škola má to šťastie, že ju navštevujú šikovní, talentovaní a cieľavedomí žiaci, ktorí v spolupráci s ich učiteľmi robia často aj nemožné, aby bola ich snaha viditeľná a mohli byť na seba právom hrdí.

            V rámci hodnotenia olympiád a vedomostných súťaží dosahujeme niekoľkoročné významné úspechy na úrovni okresu a Nitrianskeho kraja (napríklad v školskom roku 2018/19 1. miesto v kraji).

            Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy realizoval prieskum dosiahnutých výsledkov v školách na území celej Slovenskej republiky. V rámci hodnotenia za školský rok 2021/2022 sa bral ohľad najmä na dosiahnuté výsledky Testovania 5, Testovania 9 a umiestnenia žiakov v predmetových olympiádach a rôznych súťažiach.

            Na základe výsledkov prieskumu INEKO sme sa v rámci Nitrianskeho kraja spomedzi 263 škôl umiestnili na 11. mieste, to znamená, že v rámci okresu na nádhernom 1. mieste. V rámci hodnotenia na celoslovenskej úrovni nám patrí 64. miesto z celkového počtu 1165 škôl.

            Tieto naše umiestnenia považujeme za veľký úspech. Všetkým, ktorí stoja za týmto úspechom, patrí veľké ĎAKUJEME. Sme hrdí, že máme okolo seba takých šikovných žiakov a zanietených učiteľov. Veríme, že spoločnými silami toho dosiahneme ešte veľmi veľa.

                                                                                                                  

             

             

            Mgr. Lenka Herdová,

            riaditeľka ZŠ,

             Pribinova 1, Zlaté Moravce

        • Okresné kolo matematickej olympiády
          • Okresné kolo matematickej olympiády

          • V stredu 25.1.2023 sa v okresnom kole matematickej olympiády stretli šikovní matematici z piateho a deviateho ročníka, aby si zmerali svoje sily a logické myslenie pri riešení matematických úloh.

               V kategórii Z5 reprezentovali našu školu Jakub Martinka a Veronika Búryová.

               V kategórii Z9 nás reprezentovali Lukas Strieška a Henrieta Horvátová.

               V neľahkej konkurencii žiakov ostatných základných škôl sa Henrieta Horvátová umiestnila na 1. mieste a Veronika Búryová sa stala úspešnou riešiteľkou okresného kola matematickej olympiády.

               Zúčastneným žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy. Henriete držíme palce do krajského kola matematickej olympiády,

             

            PaedDr. Sylvia Halgašová a Mgr. Alena Merčiaková